Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Sir Nicholas Winton oslávil 104. narodeniny

Nicholas Winton sa narodil v roku 1909. Foto: TASR/AP

Sir Nicholas Winton v roku 1939 zachránil 669 detí najmä židovského pôvodu z vtedajšieho Československa.

Bratislava 20. mája (TASR) - Sir Nicholas Winton oslávil v nedeľu 19. mája v plnom zdraví a aktivite 104. narodeniny. V roku 1939 tento muž zachránil 669 detí najmä židovského pôvodu z vtedajšieho Československa pred takmer istou smrťou počas holokaustu.

S hrdinstvom Nicholasa Wintona, životným príbehom a osudmi zachránených detí zoznamuje svet už tretí rok film Nickyho rodina tvorcov Mateja Mináča a Patrika Pašša. Tento celovečerný dokument, ktorý vznikol s finančným príspevkom Audiovizuálneho fondu, sa premietal už na všetkých kontinentoch, bol v austrálskej kinodistribúcii, v súčasnosti ho uvádzajú v kinách vo Francúzsku a tiež v USA. "Tam mal premiéru v januári na Floride a bol tam v kinách 18 týždňov. Ako uviedol distribútor z Menemsha Films, je to i na americké pomery rekord," TASR informovala Iveta Pospíšilová zo spoločnosti Trigon Production.

Sir Nicholas Winton na premiére filmu Nickyho rodina v Prahe 20.januára 2011.
Foto: TASR/AP


Ako ďalej uviedla, dokument sa teraz premieta v Bostone a v ďalších mesiacoch ide do kín v New Yorku, Chicagu, San Franciscu a do ďalších amerických štátov.

Filmový režisér MATEJ MINÁČ, ktorého film Nicholas G. Winton: Sila ľudskosti získal v roku 2002 International Emmy Award za najlepší dokumentárny film.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Film sa ešte premieta aj na festivaloch, odkiaľ si odniesol už 34 ocenení. Mali ho možnosť vidieť aj diváci televízií v Nemecku, Maďarsku, Belgicku, Lotyšsku. "Po premietaniach sa mnohí diváci pripájajú k aktivite českých a slovenských študentov - online podpisovej petičnej akcii na získanie Nobelovej ceny mieru pre Sira Wintona - www.nicholaswinton.eu. Zozbieralo sa už takmer 200.000 podpisov," doplnila.

Tvorcovia filmu sú s Nicholasom Wintonom v pravidelnom kontakte. "Na začiatku tohto roku ho trápila zlomenina nohy, ktorú si spôsobil úrazom v domácnosti. Po pobyte v nemocnici sa oňho starali v domácom liečení opatrovatelia, ktorých však veľmi skoro odmietol a dnes sa opäť spoľahlivo pohybuje sám a väčšinu prác doma i v záhrade vykonáva bez pomoci," dodala Iveta Pospíšilová.