Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

VIDEO: Sir Elton John vstupuje do radov sedemdesiatnikov

Britský pop/rockový pevák, skladateľ a klavirista Sir Elton John Foto: TASR/AP

Na Slovensku koncertoval trikrát.

Bratislava 25. marca (TASR) – Sir Elton John, jedna z najväčších osobností svetovej hudobnej scény, dnes oslavuje 70. narodeniny. Narodil sa 25. marca 1947 v anglickom Pinneri v rodine trubkára kráľovského letectva, do matriky ho zapísali pod menom Reginald Kenneth Dwight. Chvíľu kráčal v otcových šľapajách, mal päť, keď začal navštevovať hodiny klavíra. Vyštudoval hudbu na Londýnskej kráľovskej hudobnej akadémii.

V roku 1961 nastúpil na post klaviristu do svojej prvej skupiny Bluesology. Hral v nej šesť rokov, potom sa rozhodol pre sólovú dráhu. V tej dobe začal aj spoluprácu s textárom Bernie Taupinom. Vo februári 1973 mal prvý veľký dôvod na oslavu, americký rebríček viedol so skladbou Crocodile Rock, získal za ňu prvú zlatú platňu. Doma na ostrovoch obsadil tento hit piatu pozíciu. LP platňa Don't Shoot Me, I'm Only Piano Player viedla rebríčky doma aj v USA. V júli 1976 viedol prvýkrát aj domáci rebríček so skladbou Don't Go Breaking My Heart, ktorý nahral v duete so speváčkou Kiki Dee.

V septembri 1974 ho pozval John Lennon na nahrávanie albumu Walls And Bridges. V duete nahrali skladbu Whatever Get's You Through The Night, ktorá sa dostala na prvé miesto americkej hitparády. Elton John a John Lennon spievali spolu aj 28. novembra 1974 na Koncerte vďakyvzdania v Madison Square garden v New Yorku skladbu I Saw Her Standing There. Pre Ringa Starra zložil Elton spolu s Bernie Taupinom skladbu Snookeroo.



Popri hudbe mu učaril aj futbal, kúpil futbalové mužstvo FC Watford, ktoré sa dostalo až do anglickej Premier League. Na albume Single Man mu hráči jeho mužstva nahrali sprievodné vokály. Veľkým úspechom bolo, keď jeho FC Watford sa prebojoval až do finále anglického pohára. Tam ale prehral s FC Liverpool 0:2.

Už 21. novembra 1975 odhalili Eltonovi Johnovi hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy a tento deň bol v Los Ageles vyhlásený za deň Eltona Johna. V marci 1976 pribudla jeho vosková figúra v známom múzeu figurín Madame Tussand. Elton bol prvou rockovou hviezdou, ktorej sa od čias Beatles dostalo tejto pocty.

Na jar roku 1984 zavítal Elton John aj na dva koncerty v Československu, v Prahe a Ostrave. Od polovice 80. rokov sa venoval častejšie charitatívnym akciám na podporu boja proti AIDS, 13. marca 1985 vystúpil na koncerte Live Aid, spieval s Georgeom Michaelom pieseň Don't Let the Sun Go Down On Me.



Počas speváckej dráhy vydal 128 singlov, 65 skladieb sa umiestnilo v TOP 40 anglického rebríčka. Singel so skladbou Candle In The Wind 1997, ktorú zahral a zaspieval na pohrebe princeznej Diany je najrýchlejšie a najviac predávaným singlom všetkých čias. Predaj prevýšil sumu 33 miliónov kópií, z toho päť miliónov v Británii a 11 miliónov v Spojených štátoch. V júni 1969 vyšiel jeho debutový album Empty Sky. Do týchto dní vydal 32 štúdiových albumov, tým najnovším je Wonderful Crazy Night z februára 2016. Najúspešnejším bol Goodbye Yellow Brick Road z októbra 1973, ktorého predaj prekročil hranicu 16 miliónov výliskov. K diskografii patria aj štyri live a sedemnásť kompilačných albumov. Na svojom konte má viac ako 250 miliónov predaných platní s jeho nahrávkami. Je držiteľom piatich cien Grammy. V roku 1994 ho uviedli do Rock and rollovej siene slávy, 24. februára 1998 dostal od anglickej kráľovnej titul Sir. S priateľom Davidom Furnishom uzatvoril v decembri 2005 prvé oficiálne registrované partnerstvo osôb rovnakého pohlavia vo Veľkej Británii.

Na Slovensku koncertoval trikrát, v Bratislave na Tyršovom nábreží 1. júna 2005 a vstup bol zdarma, 22. júna 2010 v košickej Steel aréne a tretíkrát v rámci celosvetového turné Greatest Hits Live 10. júla 2012 v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.