Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Sexi francúzska ikona Jane Birkin príde do Bratislavy

Foto: TASR/AP

Jane Birkin sa preslávila aj ako herečka. Bola nominovaná na cenu César Award v kategórii najlepšia herečka.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Speváčka a herečka Jane Birkin chystá svoj prvý koncert na Slovensku. Program s názvom Jane Birkin spieva piesne Serge Gainsbourga Via Japan predstaví nášmu publiku na koncerte 29. októbra v Sále opery a baletu novej budovy Slovenského národného divadla. TASR informovala Le Monde Productions, ktorá je organizátorom koncertu.

Preslávil ju hit Je t'aime… moi non plus, ktorý v roku 1969 naspievala so svojím vtedajším partnerom, ikonou francúzskej hudby Sergeom Gainsbourgom. Pieseň v ich podaní vyvolala v Európe doslova revolúciu. Mnoho rádií ju v tej dobe kvôli sexuálnemu podtónu zakázalo hrať. Po Jane Birkin tento hit naspievala aj slávna Brigitte Bardot. Rodáčka z Anglicka žijúca vo Francúzsku spieva väčšinou po francúzsky ale aj anglicky. Jej skladby sú plné citov a tiež sexepílu, ktorý z Jane sála.

Jane Birkin sa preslávila aj ako herečka. Bola nominovaná na cenu César Award v kategórii najlepšia herečka. Hrala v niekoľkých filmoch slávnej Agathy Christie. Do povedomia verejnosti sa však dostala nielen ako speváčka a herečka, ale aj ako módna ikona, po ktorej bola pomenovaná najslávnejšia kabelka sveta od Hermes - Birkinka. Písal sa rok 1981, keď si v lietadle z Londýna do Paríža sadol vedľa Jane Birkin šéf Hermes Jean - Louis Dumas. Jane mala nejakú kabelku, v ktorej sa prehŕňala a šéfovi Hermes popri tom vysvetľovala, prečo už niekto neurobí konečne víkendovú kabelku, ktorá by bola praktická a zároveň by sa jej páčila.



O tri roky neskôr sa jej šéf Hermes ozval a povedal jej, že takú kabelku z čiernej kože pre ňu navrhol, pričom sa inšpiroval modelom z roku 1892. Dostala pomenovanie Birkin bag. Najprv ju nosila len Jane Birkin, bola s ňou maximálne spokojná. Neskôr sa slávna birkinka stala hitom, ktorý dnes vlastnia hollywoodské celebrity.

Jane Birkin, jej kapelu a piesne Serge Gainsbourga si budú môcť slovenskí diváci vypočuť 29. októbra v Slovenskom národnom divadle. Lístky sa predávajú prostredníctvom siete ticketportal.