Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Zomrel významný kameraman, rodák z Piešťan Juraj Šajmovič

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rodák zo Slovenska, ktorý však podstatnú časť života strávil v ČR, nechýbal ani pri nakrúcaní viacerých televíznych produkcií.

Praha 23. apríla (TASR) - Laureát Českého leva, významný československý kameraman Juraj Šajmovič zomrel v sobotu, iba niekoľko dní pred 81. narodeninami v nemocnici v Prahe. Smrť ho zastihla v spánku, informovali dnes české médiá s odvolaním sa na blízkych zosnulého.

Rodák z Piešťan, ktorý ešte počas štúdií na FAMU nakrútil film František Tichý (1958), mal na konte viacero pozoruhodných snímok, napríklad televízny film Smrť sa volá Engelchen podľa rovnomenného románu Ladislava Mňačka alebo Archa bláznov, Pasiáns či Českým levom za najlepšiu kameru ocenený film Golet v údolí (1995), ktorý režisér Zeno Dostál nakrútil podľa poviedok Ivana Olbrachta.

Rodák zo Slovenska, ktorý však podstatnú časť života strávil v ČR, nechýbal ani pri nakrúcaní viacerých televíznych produkcií, okrem iného aj seriálu Dobrodružstvo kriminalistiky v réžii Antonína Moskalyka alebo seriálu Sanitka, ktorý podľa predlohy Jaroslava Dietla nakrútil režisér Jiří Adamec.

Juraj Šajmovič mal na konte i viacero projektov pre STV, napríklad miniseriál Adam Šangala, adaptáciu Troch gaštanových koní Margity Figuli, ale aj viaceré iné televízne filmy v réžii renomovaných tvorcov, vrátane Ivana Balaďu, Stanislava Párnického alebo Karola Spišáka.

Pohreb zosnulého sa uskutoční v stredu 24. apríla o 15.00 h na cintoríne v pražskej štvrti Motol. Verejnú poslednú rozlúčku však pozostalí nepripravujú.