Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Rusko podozrieva Azerbajdžan z krádeže hlasov divákov v Eurovison Song

Dánska speváčka Emmelie de Forest sa stala víťazkou tohtoročného kola pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa konala v švédskom Malmö. Zabodovala so svojou etno ladenou piesňou s motívom flauty a bubnov s názvom "Only Teardrops" (Iba slzy). Foto: TASR/AP

Obyvatelia Ruska berú danú súťaž veľmi vážne. Víťazstvo Dimu Bilana v roku 2008 krajina vnímala ako národný triumf.

Moskva 21. mája (TASR) - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes riešil nezvyčajnú záležitosť - údajnú krádež diváckych hlasov na piesňovej súťaži Eurovision Song Contest, ktorej 58. ročník sa konal 18. mája vo švédskom meste Malmö. Informovala o tom agentúra AP.

Lavrov sa stretol so svojím azerbajdžanským rezortným kolegom Elmarom Mammadyarovom ohľadom vyšetrovania, prečo oznámené hlasy z jeho krajiny nedali na súťaži Rusku žiadne body. Podľa Mammadyarova mobilní operátori v Azerbajdžane informovali, že ruská súťažiaca Dina Garipovová skončila v miestnom hlasovaní na druhom mieste, za čo by získala desať bodov. Keď však v priamom televíznom prenose oznamovali výsledky hlasovania, Rusku neboli pridelené žiadne body.

Lavrov záležitosť označil za "poburujúci incident", pričom uviedol, že body, patriace Garipovovej, ukradli. Ruská speváčka skončila v sobotňajšom finále celkovo piata, 17 bodov za štvrtým Nórskom, takže ani inkriminovaných desať bodov by výsledok neovplyvnili.

Dina Garipovová
Foto: TASR/AP


Azerbajdžanský veľvyslanec v Moskve, bývalá spevácka hviezda sovietskej éry Polad Bülbüloglu, pre ruskú televíziu povedal, že je "nemožné", aby Garipovová v Azerbajdžane nezískala žiadne body. Rusko, naopak, azerbajdžanskému súťažiacemu udelilo maximálny počet 12 bodov.

Azerbajdžanská televízia prípad vyšetruje. Bezprostredne nebolo jasné, kde sa chyba, resp. manipulácia s diváckymi hlasmi mohla vyskytnúť. Obyvatelia Ruska berú danú súťaž veľmi vážne. Víťazstvo Dimu Bilana v roku 2008 krajina vnímala ako národný triumf.