Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

J. DOLINSKÝ: Moricone sa usiluje príbeh Romea a Júlie poľudštiť

Foto: TASR/Vladimír Benko

Massimo Moricone predstaví priaznivcom baletného umenia na Slovensku verziu Romea a Júlie, ktorú pôvodne uviedol v Northern Ballet Theatre v roku 1991.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Baletný súbor Slovenského národného divadla (SND) čaká tento týždeň premiéra nového titulu Romeo a Júlia - najznámejšieho príbehu lásky a smrti umocneného strhujúcou hudbou Sergeja Prokofieva. Balet v troch dejstvách na motívy rovnomennej tragédie Williama Shakespeara, s libretom Leonida Lavrovského a Sergeja Prokofieva, uvidia priaznivci tanečného umenia v choreografii a réžii talianskeho umelca Massima Moriconeho.

"Je to príbeh, ktorý je večne medzi nami. Môžeme pochybovať o tom, že či ho napísal Shakespeare, alebo či ho vymyslel. Ten príbeh je stále v ženách a mužoch, a ak by sme ho nedostali na javisko SND v tej podobe, v ktorej o nej uvažuje Massimo Moricone, bola by to škoda," uviedol pre TASR riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský.

Podľa neho jeho Moriconeho spracovanie výnimočné tým, že vychádza viac z dramatického Shakespearoveho textu. "Snaží sa tlmočiť tento príbeh prirodzenejšie, snaží sa ho trošku poľudštiť, čo sa týka baletnej interpretácie," komentoval prístup svetovo uznávaného talianskeho choreografa a režiséra. Massimo Moricone predstaví priaznivcom baletného umenia na Slovenskú verziu Romea a Júlie, ktorú pôvodne uviedol v Northern Ballet Theatre v roku 1991. Stala sa najúspešnejšou produkciou súboru a získala viacero ocenení, medzi nimi sú napríklad Najlepšia tanečná produkcia roka či Hudobná cena Kráľovskej filharmónie a nomináciu na Cenu Laurencea Oliviera.

Scény, kostýmy a dekorácie ako v slávnom londýnskom divadle Globe

Bratislavská produkcia však môže prekvapiť divákov zmenenou scénou a novými kostýmami. Príbeh, ktorý uvidia na scéne SND, je postavený na koncepcii uvádzania pôvodných Shakespearových textov v slávnom londýnskom divadle Globe. "Naše javisko je divadlom Globe, máme scénické dekorácie, ktoré sú replikou zadnej časti tohto divadla, tak ako stálo za dôb Shakespeara a tak ako teraz stojí tá replika v Londýne a vo Villa Borghese v Ríme," vysvetlil základ novej Moriconeho koncepcie riaditeľ Baletu SND. Charakterizuje ju pravdivosť a ľudskosť postáv, výbušná dynamika a náročnosť tanca a výrazné herectvo. "Aj kostýmovo je táto inscenácia poňatá práve v období alžbetínskeho divadla. Išli sme trošku bližšie k Shakespearovi. Celý scénický dizajn je alžbetínsky, aj choreografie súbojov," dodal Dolinský. Návštevníci našej prvej baletnej scény tak uvidia okrem pôsobivých milostných scén aj tanečníkov vyzbrojených replikami zbraní z alžbetínskeho obdobia.

V tanečnej ľúbostnej dráme sa na Slovensku predstaví v postave Júlie baletka albánskeho pôvodu Anbeta Toromani, ako Romeo sa predvedie Alessandro Macario z talianskeho Neapolu. Júliu bude tancovať aj Barbora Kubátová a jej partnerom bude taliansky tanečník, sólista Baletu SND Orazio Di Bella. Nový titul hudobne naštudoval Rastislav Štúr, scénu navrhol Peter Janků, kostýmy Luca Dall 'Alpi.

Premiéry baletu Romeo a Júlia uvedie SND v novej budove, v Sále opery a baletu 11. a 12. apríla.