Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Herec, režisér a producent Robert De Niro sa dožíva 70 rokov

Americký herec Robert de Niro, ilustračné foto Foto: TASR

Kariéru začal koncom 60. rokov minulého storočia vo filme The Wedding Party (Svadobná party, 1969).

New York/Bratislava 17. augusta (TASR) - Herec, režisér a producent Robert De Niro prišiel na svet 17. augusta 1943 v americkom New Yorku. V sobotu sa dožíva životného jubilea - 70 rokov.

Kariéru začal koncom 60. rokov minulého storočia vo filme The Wedding Party (Svadobná party, 1969). Prvýkrát sa ale predviedol vo francúzskej dráme Trois chambres a Manhattan (Tri izby v Manhattane, 1965). Osudovým stretnutím pre neho bola prvá spolupráca s režisérom Martinom Scorsesem vo filme Mizerné ulice (Mean Streets, 1973).

V roku 1974 De Niro veľmi úspešne stvárnil mladého Vita Corleoneho v prostrednej časti trilógie The Godfather: Part II (Krstný otec II.). Za bravúrny výkon získal svojho prvého Oscara a stal sa hviezdou. Medzi filmy, ktoré De Nirovi získali uznanie kritiky i laickej verejnosti patrí aj Novecento, 1900 (XX. storočie, 1976), krimi True Confessions (Pravdivé spovede, 1981), či Once Upon a Time in America (Vtedy v Amerike, 1984). Opomenúť nemožno ani gangsterku The Untouchables (Nepodplatiteľní, 1987), alebo thriller Ronin (1998). Ostatným úspešným filmom, v ktorom si zahral je Silver Linings Playbook (Terapia láskou, 2012).

Občas si De Niro zahral aj komediálny žáner. Najvýraznejšiu komediálnu príležitosť mu priniesli veselohry Analyze This (Analyzuj, 1999) a Analyze That (Analyzuj znova, 2002) s komikom Billy Crystalom, komédia Svokor je lotor (Meet to Parents, 2000) a Meet the Fockers! (Jeho foter, to je lotor!, 2004).

Robert De Niro zanechal odtlačky svojich rúk a nôh na Hollywoodskom chodníku slávy
Foto: assets.nydailynews.com


Herec podporuje kultúrny život rodného New Yorku prostredníctvom svojej spoločnosti TriBeCa Productions a TriBeCa Film Center, ktorú založil v roku 1988 v spolupráci s Jane Rosenthalovou. Ako reakcia na ochromenie veľkomesta po útokoch na Svetové obchodné centrum vznikol v roku 2001 filmový festival TriBeCa. Pôvodné stretnutie filmárov a hudobníkov na obnovenie kultúrneho života v Manhattane sa rozvinulo na významné medzinárodné filmárske fórum pomáhajúce tvorcom z celého sveta. Prostredníctvom spoločnosti TriBeCa Productions sa De Niro podieľal na vzniku 24 filmov, či už ako producent, režisér alebo herec. Patrí medzi ne predovšetkým jeho režijný debut A Bronx Tale (Príbeh z Bronxu, 1993) a dráma The Good Shepherd (Kauza CIA, 2006).

Robert De Niro si na 43. Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary v Českej republike v júli 2008 prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos k svetovej kinematografii. V máji 2012 dostal čestný doktorát Batesovej vysokej školy v Lewistone v americkom štáte Maine. Ako mladý študent odišiel zo školy ešte pred skončením štúdií. Vo februári 2013 zanechal odtlačky svojich rúk a nôh na Hollywoodskom chodníku slávy.