Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Režisér a scenárista Ján Roháč sa uplatnil najmä na poli zábavy

V roku 1932 sa narodil v Nitrianskom Pravne režisér a scenárista JÁN ROHÁČ, ktorý okrem iného režíroval prvú slovenskú inscenáciu Dovidenia, Lucien. Spolupracoval s pražskými divadlami ABC a Semafor. Režíroval množstvo zábavných, revuálnych a estrádnych televíznych programov a režisérsky sa podpísal pod známe filmy ako napríklad Kdyby tisíc klarinetů alebo Traja chrobáci. Zomrel 5.10.1980. Foto: TASR

Legendárny režisér Ján Roháč zomrel ako 48 ročný 5. októbra 1980 v Prahe.

Nitrianske Pravno/Bratislava 18. júna (TASR) - Režisér a scenárista Ján Roháč, ktorý režíroval prvú slovenskú televíznu inscenáciu Dovidenia, Lucien, by sa v nedeľu 18. júna dožil 85 rokov. Hoci zomrel vo veku len 48 rokov, dodnes sa označuje za zakladajúcu osobnosť modernej československej divadelnej a televíznej zábavy.

Ján Roháč sa narodil 18. júna 1932 v Nitrianskom Pravne. Študoval na reálnom gymnáziu v Prievidzi a orientoval sa na režisérsku a hereckú dráhu. V gymnaziálnom krúžku zrežíroval Marínu Havranovú od Ivana Stodolu. Účinkoval v rôznych autorských kabaretoch, s ktorými sa zúčastňoval na celoštátnych divadelných prehliadkach.

Už počas štúdia na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe (dnes Česko) režíroval v pražskom Divadle estrády a satiry. Obecenstvo ho poznalo aj z réžií predstavení pražského Divadla Semafor. Režijne sa podpísal pod viac ako dvadsať divadelných titulov.

Spolupracoval s Janom Werichom, Miroslavom Horníčkom, Miroslavom Kopeckým, Vladimírom Menšíkom, Jiřím Grosmannom, Milanom Lasicom, Júliusom Satinským a ďalšími poprednými českými a slovenskými hercami, spevákmi a zabávačmi.

Mal výrazný podiel na vzniku Laterny magiky pre Svetovú výstavu EXPO'58 v belgickom Bruseli. Predstavenie Laterna magika bolo divadlo prepojené s filmovou projekciou. Autori integrovali filmový obraz s výstupmi živého herca alebo tanečníka. Režisérsky sa podieľal aj na novátorskom filmovom projekte Kinoautomat, predvedenom na Svetovej výstave EXPO'67 v kanadskom Montreale. V tomto prípade išlo o interaktívny film, ktorého príbeh mohli diváci ovplyvniť.

Sféra jeho záujmu sa postupne presunula ku hranému filmu a do televízie. V roku 1957 režíroval prvú slovenskú televíznu inscenáciu Dovidenia, Lucien. V rokoch 1968 - 1980 bol externým režisérom Československej televízie v Prahe i Bratislave. Medzi jeho najznámejšie filmové réžie patria: Kdyby tisíc klarinetů (1964), Dobře placená procházka (1966), Tchýně (1969), Svatební noc (1970), Věra – nevěra (1972), Traja chrobáci (1976), Parížsky život (1978), Snehuliaci (1980).

Režíroval televízne zábavné a hudobné programy s populárnymi hercami a spevákmi. Od roku 1977 začal s českým hercom Vladimírom Menšíkom robiť nápaditý typ silvestrovských televíznych programov pod názvom Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí. Veľký úspech dosiahli aj jeho inscenované pesničky (obdoba dnešných videoklipov), príkladom môže byť Učiteľka tanca speváka Pavla Hammela.

Legendárny režisér Ján Roháč zomrel ako 48 ročný 5. októbra 1980 v Prahe.

V Nitrianskom Pravne sa na jeho počesť koná s dvojročnou periodicitou celoslovenský festival zábavného divadla Divadelná jar Jána Roháča,. Ide o prehliadku tvorby mladých neprofesionálnych tvorcov a divadelných ochotníkov v oblasti humoru a zábavy.