Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Raper Lipo prichádza so singlom a klipom Svoboda

Raper Lipo. Foto: Facebook/Lipo

Singel vyniká sviežim energickým zvukom, ktorý mu dal ODD, producent celého albumu Lyrika obsahujúceho tak niekoľko výrazných rádiových hitov.

Bratislava 2. júla (TASR/TERAZ.SK) - Po niekoľkých úspešných singloch raper Lipo znovu pripomína svoj aprílový album Lyrika. V piesni Svoboda, ktorá práve mieri do rádiového éteru, mu sekunduje spevák Marcell z indie rockovej skupiny No Distance Paradise. Letne poňatý videoklip režiséra Ondřeja Kudyna predstavuje dojemný príbeh malého chlapca, ktorý sa snaží prekonať svoj hendikep.

Singel vyniká sviežim energickým zvukom, ktorý mu dal ODD, producent celého albumu Lyrika obsahujúceho tak niekoľko výrazných rádiových hitov, ako aj rad Lipových intímnych osobných výpovedí. Do pozitívnej nálady skladby zapadá aj naliehavý hlas Marcella, speváka skupiny No Distance Paradise. Ten v refréne spieva o nádeji a o tom, že človek nakoniec dokáže byť silnejší ako búrka, ktorá ho v živote stretáva.

O textovom námete Lipo povedal: „Niekto by asi mohol povedať, že ide o motivačný song. Ja ale toto pomenovanie veľmi nemám rád, ale je fakt, že je hlavne o sile vôle a o nádeji na zmenu. Každý sme niekedy stáli nad priepasťou, každý sme čelili nepríjemným výzvam a problémom. Pri jeho písaní som si kládol otázku, ako je možné pomôcť človeku, ktorému je v danej chvíli naozaj zle, ktorý sa cíti byť na všetko sám. A je jedno, či ho trápi vážny hendikep alebo depresie. Moje úvahy sa stále prikláňali k princípu vôle ako hlavnému princípu, pre ktorý ideme životom stále ďalej.“

Režisér Ondřej Kudyn dal videoklipu optimistickú pointu. Sleduje príbeh malého chlapca, ktorý trpí astmou a pocitom outsidera. Napriek tomu podnikne dobrodružnú cestu, aby sa mohol pripojiť k partii hrajúcich sa kamarátov, prejsť prijímacím rituálom a dostať následne aj ich pomoc pri astmatickom záchvate. Úprimný herecký výkon celej chlapčenskej partie vyvoláva jemný úsmev na tvári.



„Drvivú väčšinu videoklipov si režírujem sám, ale som rád, že som tentoraz k réžii prizval Odra. Keď sme spolu sedeli nad námetom, povedal som mu, že by som to videl ako takú kombináciu. Bolo nás päť s estetikou filmu Mad Max. Myslím, že sa toho zhostil skvelo,“ vraví Lipo.

Jeho tretí radový album Lyrika vyšiel v apríli a dočkal sa kladného prijatia fanúšikov aj odbornej verejnosti. Videoklip k zatiaľ najúspešnejšiemu singlu z neho, duetu Štěstí s Debbi, má na YouTube už vyše 3,5 milióna videní. Na jar vydané video k country rapovému hitu Ve vzpomínkách sa za krátky čas dočkalo 1,2 milióna videní.

TASR informovala Ľuba Svatá, PR manažérka vydavateľstva Universal Music.