Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

R. VANO: Učitelia, ktorí nikde neboli, vás nemôžu nič naučiť

Robert Vano ilustračné foto Foto: Teraz.sk/Tomáš Durňák

Uznávaný fotograf Robert Vano odovzdá voje skúsenosti v rámci workshopu, ktorý sa uskutoční 25. a 26 augusta 2012 v Tomášove.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Medzinárodne uznávaný fotograf Robert Vano bude opäť viesť na Slovensku víkendový workshop. Dva celodenné programy budú zamerané na fotografovanie portrétov a aktov, ktoré patria k najuznávanejším umeleckým líniám umelca.

Robert Vano, pre ktorého je najobľúbenejším dnes už málo využívané prirodzené denné svetlo, naučí účastníkov workshopu ako fotiť s prirodzeným, umelým a zábleskovým svetlom. Zároveň vysvetlí, do akej miery rôzne druhy svietenia ovplyvňujú výslednú fotografiu.

Umelec ďalej predvedie, ako sa fotí v Mekke módnej fotografie v Paríži či v ďalších metropolách, kde približne 30 rokov zbieral skúsenosti od legiend fotografie. "Učitelia, ktorí nikde neboli, vás nemôžu nič naučiť. Z fotografa robia dobrého fotografa skúsenosti, musí sa učiť, skúšať. Nestačí, že má portfólio, musí mať aj históriu," uviedol 64-ročný Vano s tým, že portfólio však zostáva pre fotografa základom, ku ktorému históriu postupne "nabaľuje".

Podľa Vana v súčasnosti na Slovensku chýbajú základy fotografovania a podpora mladých fotografov, ktorým sa chce čoraz intenzívnejšie venovať. "Ideálne miesto pre fotografov je Paríž, ak vás pošlú niekam sa učiť, tak jedine tam," dodal.

Kúsok Paríža a najmä skúsenosti, ktoré tam rokmi získal, odovzdá Robert Vano profesionálnym i amatérskym fotografom 25. a 26. augusta v rámci workshopu v Art Hoteli Kaštieľ v Tomášove.

TASR informoval Mayo Hirc z Robert Vano Gallery.