Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Putovnú prehliadku Projekt 100 - 2013 otvorí film Zázrak

Podujatie prinesie aj jeden z najočakávanejších filmov tohto roka - Penu dní francúzskeho režiséra Michela Gondryho.

Bratislava 9. júla (TASR) - Film režiséra Juraja Lehotského Zázrak, ktorý si zo 48. MFF Karlove Vary odniesol Zvláštne uznanie, otvorí 19. ročník filmovej prehliadky Projekt 100 - 2013. Podujatie, ktoré bude putovať po vyše 40 kinách po celom Slovensku a opäť predstaví svetovú kinematografickú špičku, sa začne 5. septembra v Bratislave.

Okrem štyroch kultových a klasických filmových diel zo Zlatého fondu svetovej kinematografie (Vtedy na západe Sergia Leoneho, Big Lebowski bratov Coenovcov, Sunset Boulevard Billyho Wildera, Hirošima, moja láska Alaina Resnaisa), prinesie Projekt 100 šesť svetových noviniek. Medzi nimi aj jeden z najočakávanejších filmov tohto roka - Pena dní francúzskeho režiséra Michela Gondryho, druhý celovečerný film austrálskej režisérky Cate Shortland Lore či najnovší film juhokórejského režiséra Kim Ki Duka Pieta, ktorý si z MFF Benátky odniesol Zlatého leva. Vo výbere figuruje aj španielsko-francúzska nemá, čiernobiela snímka Snehulienka: Iný príbeh, ktorá získala desať španielskych národných cien Goya. K divákom vo filmových kluboch, artkinách, ale aj multiplexoch sa dostanú ako predfilmy celovečerných diel i dva nové slovenské krátkometrážne filmy - Sneh Ivany Šebestovej a Mesiac Ondreja Rudavského.

Trinástym filmom v programe bude Projekt 100 - Špeciál. "Podarilo sa nám pre slovenské kiná získať najnovšiu a s veľkým očakávaním spojenú snímku dánskeho režiséra Larsa von Triera. Jeho Nymfomanku budú mať slovenskí diváci šancu vidieť len pár dní po plánovanej svetovej premiére koncom roka," TASR informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá najväčšiu putovnú prehliadku filmov na Slovensku organizuje od roku 1995.

Snímky Zázrak, Lore, Snehulienka: Iný príbeh, Sneh a Mesiac majú byť zaradené aj do dlhoročného projektu ASFK - Filmy pre školy, ktorý v spolupráci s kinami a strednými školami organizuje projekcie pre študentov stredných škôl. "Súčasťou septembrového čísla filmového mesačníka Film.sk bude tradične špecializované vydanie Projekt 100 - 2013. Diváci v ňom nájdu kompletný program prehliadky, podrobné informácie o každom titule, profily režisérov a odborné recenzie," dodala Eva Rebollo.