Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Prezident a generálny riaditeľ CME Adrian Sarbu odstúpil z funkcie

Adrian Sarbu Foto: TERAZ.sk/CME

Súčasťou CME sú aj slovenská mediálna skupina Markíza.

Praha 21. augusta (TASR) - Prezident a generálny riaditeľ spoločnosti CME, ktorej súčasťou sú aj slovenská mediálna skupina Markíza, česká Nova či televízne subjekty z Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska, odstúpil. Dôvody demisie Adriana Sarbua, ktorý mal platnú zmluvu do roku 2016, z tlačovej správy CME nevyplývajú.

Informovali o tom internetové servery iDNES.cz a TN.cz.

Adrian Sarbu podpísal v apríli 2013 novú pracovnú zmluvu, ktorá mu garantovala podobne ako tá predchádzajúca základný ročný plat 1,8 milióna dolárov a k tomu bonusy za výkon. Navyše mal nárok na tzv. zlatý padák vo výške 3,6-5,4 milióna dolárov v závislosti od obdobia výpovede alebo ako alternatívu ponuku riadenia rumunských staníc, na ktorých vzniku sa podieľal. Keďže však zrejme ide o demisiu dobrovoľnú, Sarbu zrejme nebude mať nárok na tzv. zlatý padák, oficiálne zdroje to však zatiaľ nekomentovali.

Doterajší generálny riaditeľ CME zostane zamestnancom mediálnej skupiny až do 1. januára 2014.

"Som hrdý, že som mohol byť súčasťou tejto spoločnosti takmer 20 rokov a že sa nám darilo úspešne pokračovať v práci v tomto období plnom výziev. CME je skvelá spoločnosť plná talentovaných ľudí. Som presvedčený, že táto spoločnosť má namierené k budúcim úspechom. Moja misia v CME je splnená," citoval portál iDNES.cz zo Sarbuovho vyhlásenia.

Podľa iDNES.cz sa straty CME v prvom polroku výrazne prehĺbili a predstavovali po zdanení viac ako 150 miliónov dolárov, čo je štvornásobok bilancie spred roka. Poklesli aj výnosy, a to o viac ako 16 percent. CME vysvetľuje negatívne výsledky zmenou obchodnej politiky, ktorá na začiatku roka odradila celý rad doterajších klientov v súvislosti s vyššími cenami reklamy.

Akcie spoločnosti na pražskej burze cenných papierov po zverejnení informácie o odchode Adriana Sarbua z funkcie posilnili podľa českých médií o viac ako desať percent.

Predstavenstvo CME poverilo svojho člena Duca Sickingha, aby viedol komisiu riaditeľov, ktorí majú vybrať nového riaditeľa CME. Predstavenstvo spoločnosti naďalej silne podporuje stratégiu, ktorú CME doteraz sledovala, vrátane zvýšenia cien reklamy a zavedenia distribučných poplatkov. To všetko by malo zaistiť budúcu prosperitu CME.