Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Popredná slovenská sopranistka Gabriela Beňačková-Čápová jubiluje

V roku 1947 sa narodila v Bratislave popredná slovenská sopranistka GABRIELA BEŇAČKOVÁ - ČÁPOVÁ. Foto: TASR/Tomáš Halász

Aktívnu kariéru ukončila v roku 2008 koncertným turné s vyvrcholením v Prahe. Venuje sa pedagogickej práci a nepravidelne vystupuje na svetových operných scénach.

Bratislava 25. marca (TASR) - Popredná slovenská sopranistka Gabriela Beňačková–Čápová sa narodila v Bratislave 25. marca 1947. V sobotu sa dožije jubilea 70 rokov.

Gabriela Beňačková–Čápová patrí k popredným svetovým operným interpretkám. Baletu, hre na klavíri a spevu sa venovala od detstva. Spievala v detskom zbore Československého rozhlasu v Bratislave. Študovala spev na konzervatóriách v Bratislave a Žiline a v rokoch 1967 až 1971 absolvovala štúdium na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V roku 1969 sa stala laureátkou speváckej súťaže v Luhačoviciach (dnes Česko) a absolútnou víťazkou Speváckej súťaže Antonína Dvořáka v českých Karlových Varoch.

Prvé angažmán získala v Opere Národného divadla v českej Prahe, kde pôsobila 11 sezón, sezónu 1973-1974 odspievala ako sólistka v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave. Spievala hlavné úlohy českého (Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček), ruského (Piotr Iljič Čajkovskij, Sergej Prokofiev) a talianskeho (Giacomo Puccini) repertoáru. Už vtedy sa začali jej hosťovania vo významných operných domoch sveta, v rakúskej Viedni, talianskom Miláne, ruskej (sovietskej) Moskve, španielskej Barcelone či v americkom New Yorku i v iných prestížnych svetových operných domoch. Bola sólistkou Viedenskej štátnej opery a Metropolitnej opery v New Yorku. Od roku 1981 bola v slobodnom povolaní.

Na domovskú scénu v Prahe sa vrátila v roku 1983 pri znovuotvorení historickej budovy ako Smetanova Libuša. Naštudovala úlohy Rusalka, Jenůfa, Margaréta, hrdinky Pucciniho opier, Mařenka, Káťa Kabanová a iné. Vystupovala aj na koncertoch a viedla majstrovské kurzy pre začínajúcich operných spevákov. Nahrala veľký počet zvukových nosičov.

Jej návrat na Slovensko bol spojený s dňom otvorenia novej budovy Slovenského národného divadla (SND) 14. apríla 2007, keď vystúpila na slávnostnom galakoncerte, pričom predtým vystúpila na doskách Opery SND ako členka súboru v marci 1974.

Aktívnu kariéru ukončila v roku 2008 koncertným turné s vyvrcholením v Prahe. Venuje sa pedagogickej práci a nepravidelne vystupuje na svetových operných scénach.

Operná speváčka Gabriela Beňačková–Čápová sa v roku 2008 stala patrónkou voľnej série koncertov na zámku v Rychnove nad Kněžnou v Českej republike s názvom Bel Canto, ktorých cieľom bolo podporovanie mladých spevákov a hudobníkov, absolventov vyšších hudobných škôl, jednotlivcov a súborov.

V júli 2008 sa ujala postu riaditeľky Opery SND, o uvoľnenie z funkcie požiadala v decembri tohto istého roka.

V decembri 2016 vystúpila ako hosť na koncerte legendárnej skupina Pražský výběr v Prahe.