Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Poctou pre Hanu Hegerovú budú album, inscenácia a koncert

Hana Hegerová, archívna snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

V roku 2011 oficiálne ukončila Hegerová spevácku kariéru.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Fanúšikovia speváčky Hany Hegerovej si možno budú pamätať, s akým šarmom oslavovala svoje 77. narodeniny, ktoré nazvala 'hranaté narodeniny'. V podobnom duchu, v jej štýle, i keď bez jej osobnej prítomnosti sa tohtoročná jeseň ponesie v znamení osláv jej 88. narodenín (*20. 10. 1931, Bratislava). V roku 2011 oficiálne ukončila spevácku kariéru. K blížiacim sa narodeninám vychádza album, premiéru mala divadelná inscenácia a pripravuje sa veľkolepý koncert. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

V piatok 6. septembra vydal Supraphon prvýkrát v kompletnej nezostrihanej podobe na 2CD záznam predstavenia divadla Semafor s názvom Recital Hegerová +Horníček 1966. Šansóny Hany Hegerovej doplnil Miroslav Horníček monológmi, ktoré s obsahmi piesní korešpondovali a zároveň ich rovnocenne, s humorom a inteligenciou umocňovali. O emocionálnej sile tejto originálnej dvojice, ktorá svoje majstrovstvo preukázala v nápaditej réžii Jána Roháča, sa poslucháči budú môcť presvedčiť vďaka dvojalbumu, ktorý prinesie nahrávku v remastrovanej podobe a s výpravným bukletom, obsahujúcim zaujímavé dobové fotografie a dokumenty.

Od premiéry 7. septembra budú Mestské divadlá pražské uvádzať autorské predstavenie režiséra Jakuba Nvotu nazvané Bez Hany (Hommage á Hana Hegerová). Inscenácia divadla Rokoko je poctou piesňam Hany Hegerovej, ktorá svoju spevácku kariéru začínala práve v tomto divadle. Spolu s hercami Mestských divadiel pražských Ninou Horákovou, Tomášom Havlínkom a Petrom Konášom účinkuje Dana Marková a slovenská herecká hviezda Zuzana Mauréry.

Veľký záujem vzbudzujú tiež dva veľkolepé narodeninové koncerty Hana Hegerová 88 v pražskom Forume Karlín 20. a 21. októbra, kde hviezdy českej i slovenskej hudobnej a divadelnej scény spoločne vzdajú hold legendárnej šansoniérke a zaspievajú najslávnejšie a najobľúbenejšie piesne z jej repertoáru. O hudobný sprievod sa postará kapela klaviristu Petra Maláska v rovnakom zložení, v akom dlhé roky sprevádzala samotnú Hegerovú.