Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zomrel svetoznámy pianista Van Cliburn

Van Cliburn Foto: TASR/AP

Van Cliburn bol laureátom celého radu prestížnych ocenení a vyznamenaní.

Forth Worth 27. februára (TASR) - Svetoznámy americký pianista Van Cliburn zomrel dnes doma v texaskom Forth Worthe vo veku 78 rokov na následky nádorového ochorenia kostí.

Rodák z Shreveportu v štáte Lousiana, pôvodným menom Harvey Lavan Cliburn jr., sa s hrou na klavír začal zoznamovať už ako trojročný. V roku 1958 dosiahol prenikavý úspech, keď v čase studenej vojny triumfoval na prvom ročníku Medzinárodnej klavírnej súťaže Piotra Iľjiča Čajkovského v Moskve. Vtedy 23-ročného umelca ocenili prítomní za interpretáciu Čajkovského klavírneho koncertu č. 1 a Rachmaninovho klavírneho koncertu č.3 osemminútovým búrlivým aplauzom.

Podľa legiend sa porotcovia pred vyhlásením výsledkov informovali u vtedajšieho sovietskeho lídra Nikitu Sergejeviča Chruščova, čo hovorí na udelenie prvej ceny Američanovi. Politik vraj odpovedal otázkou "Je najlepší?" a dodal: "Potom mu dajte cenu". Magazín Time Cliburna po návrate do vlasti označil za "Texasana, ktorý si podrobil Rusko".

Ešte v tom istom roku udelili umelcovi aj prestížnu cenu Grammy za nahrávku Čajkovského klavírneho koncertu č.1, ktorá bola po desaťročie najpredávanejším titulom tzv. vážnej hudby v celosvetovom meradle. V roku 2004 vydali tento titul po remasteringu pôvodnej analógovej nahrávky v najvyššej možnej kvalite na Super Audio CD.

Van Cliburn, na počesť ktorého usporadúvajú v Texase od roku 1962 Medzinárodnú klavírnu súťaž nesúcu jeho meno, sa v priebehu umeleckej dráhy opakovane vracal do bývalého ZSSR. Jeho vystúpenia tam zaznamenávali, a to nielen v zvukovej, ale aj obrazovej podobe. Umelec však koncertoval aj v rôznych ďalších končinách sveta a jeho hru na klavír mohli zblízka obdivovať všetci prezidenti USA od Harryho Trumana až po Baracka Obamu, ako aj mnohí panovníci a štátnici z viacerých kontinentov.

S pravidelným koncertovaním prestal v roku 1978, napriek tomu pravidelne cvičil na svojom obľúbenom nástroji, aby bol vo forme pre príležitostné vystúpenia.

Bol laureátom celého radu prestížnych ocenení a vyznamenaní, vrátane najvyššieho amerického civilného vyznamenania Prezidentskej medaily slobody, Radu priateľstva Ruskej federácie, ceny Grammy za celoživotné dielo a ceny Kennedyho centra za prínos americkej kultúre.