Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Petr Spálený vydáva album Můj dým

Petr Spálený Foto: VI-AN

Můj dým je žánrovo pestrý album, kde sa striedajú skladby v štýle country, rock a pop.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Spevák Petr Spálený, známy predovšetkým z éry spoločného štátu Čechov a Slovákov, vydáva nový štúdiový album. Prichádza s ním takmer po ôsmich rokoch, keď predchádzajúcu štúdiovku s názvom Jackpot vydal v októbri 2005. Můj dým vyjde 10. mája.

Můj dým je žánrovo pestrý album, kde sa striedajú skladby v štýle country, rock a pop. Stálica českej hudobnej scény sa na ňom spojila s „klasikmi“ textu Eduardom Krečmarom, Vladimírom Poštulkom, Mirkom Černým, Janom Spáleným a jeden text dokonca napísal i dlhoročný spevákov spolupracovník Zdeněk Rytíř. Takmer polovicu piesní zložil Petr Spálený sám, o ďalšie sa zaslúžil producent a kapelník Apollo Bandu Pavel Krejča. Skladbami prispeli aj gitarista skupiny Stanislav Jelínek a Fredy Bittner.

Spevák so zamatovým basom Petr Spálený (1944) sa narodil v Prahe a hudbe sa venoval už od detstva podobne ako jeho starší brat Jan (1942). Dlhé roky tak spolu tvorili bratský tandem. Začínal už na začiatku 60. rokov ako amatérsky hudobník. Najskôr hral na bicie nástroje v skupine Crossfire so Zdenkom Rytířom a Ladislavom Kleinom. V roku 1965 začal vystupovať v skupine svojho brata s názvom Hipps, ktorá sa neskôr premenovala na Apollobeat. Zrodili sa hity ako Plakalo baby, Trápim se trápim, Podivný hry lidí, Jozefína, Hráč či Dítě Štěstěny.

TASR informovala marketingová a promo manažérka spoločnosti EMI Slovak Republic Renáta Tomášová.