Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Peci Uherčík prichádza s novou verziou hitu Loď do neznáma

Peter ´Peci´ Uherčík Foto: TASR/ Mária Ďurčeková

Nahrávka je v česko-slovenskej verzii a v obsadení pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov. 

Bratislava 22. decembra (TASR) – Známy slovenský hudobník Peci Uherčík prichádza s novou verziou hitu Loď do neznáma. Nahrávka je v česko-slovenskej verzii a v obsadení pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov. 



K realizácii novej nahrávky Loď do neznáma, ČS verzia 2012, si prizval priateľov, ktorí boli už v tom čase hviezdami a s mnohými sa pozná ešte z tohto obdobia. Patria k nim Fero Griglák, Dušan Hájek, Petr Janda, Vašek Neckář a jeho brat Jan Neckář, Pavol Hammel, Jožo Ráž, Aleš Brichta, z mladšej generácie slávici a hlavne talentovaní speváci Peter Cmorik a Mário Kuly Kollár, ktorí si už získali svoje miesto na hudobnej scéne, podobne ako speváčka Marta Jandová, dcéra dnes už legendárneho gitaristu Petra Jandu.

"Loď do neznáma dávali do súvislosti s revolúciou ľudia z médií, ja by som to nespájal. Pesnička zapadla do otepľovania vzťahov pred revolúciou a vznikla vlastne šťastnou zhodou okolností. Dohodli sme sa, že Loď do neznáma budeme interpretačne uvádzať ako zoskupenie pod štyrmi priezviskami Uherčík, Ďurinda, Griglák, Horváth," uviedol pre TASR hudobník a dodal: "Nápad som nosil dlho v hlave, na návštevu prišiel Fero Griglák, ktorý keď to počul, povedal, že to musíme nahrať, pridáme tam škótske gajdy a môžeme ju pomenovať Cibuľové pole. Hľadali sme spevákov. Robo Grigorov, s ktorým som vtedy hral v skupine Midi, sa k tomu nemal, preto sme oslovili Paľa Horvátha a Maťa Ďurindu. Čarovne sa dopĺňali, jeden spieva expresívne, druhý viac kultivovane. A textár Martin Sarvaš napísal výborný text."




Pesničku nahrali v Divadle hudby na Nedbalovej ulici, kde mal Fero Griglák akési "výsady" oproti ostatným. "Nahral som akustické aj elektrické gitarové party, bicie nám nahral bubeník Dušan Hájek, klávesy Fero Griglák. Navyše ako duchovný otec pesničky splnil sľub a do štúdia doviedol pána profesora Antona Vranku, ktorý nahral originálne živé škótske gajdy. Paľo a Maťo odviedli peknú prácu, takisto aj hudobný režisér Fedor Frešo a zvukový inžinier Ivan Jombík. Bratia Valentovci nakrútili klip, v televízii sme ho dali zostrihať, aby mohol ísť v relácii Triangel," doplnil pre TASR Uherčík.