Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Peter Lipa prichádza s novým albumom Peter Lipa '68

Peter Lipa Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Novým albumom si spevák dáva zároveň darček k narodeninám, ktoré oslávi 30. mája.

Bratislava 21. mája (TASR) – Renomovaný slovenský umelec Peter Lipa vydáva nový album, ktorý dostal názov Peter Lipa '68. Dnes popoludní ho netradične vo forme filmového dokumentu predstavil na stretnutí s médiami.

Prichádza s ním takmer po siedmich rokoch od vydania predchádzajúceho úspešného albumu Lipa spieva Lasicu.

Album, produkovaný trojicou Peter Lipa starší, Peter Lipa mladší a Ľubor Priehradník ponúka rovný tucet piesní, Hopeful Spring and Weeping Summer, Čo mám rád, Ghost, A Bag of Gifts, Kam sa stratí svetlo, Woodoo Doll, Smiem prosiť?, Water in My Shoes, Stromy sa ľúbia postojačky, Úder pod pás, Time a Hmla.



Základným stavebným prvkom celého albumu i naďalej zostáva jazz a blues. Hudbu zložili otec a syn Peter Lipa, v jednej piesni aj Martin Gašpar, textársky sa na albume podieľali Milan Lasica, Rudo Rusiňák (autor piesne Maturantky), Peter Kollár, Juraj Paliesek, zo zahraničných potom Christian Webber a Linda de Broil. K nahrávaniu si prizval aj niekoľko skvelých inštrumentalistov, gitaristu a priateľa Ruggera Robina, harmonikára Hendrika Merkensa, flautistu a saxofonistu Michala Žáčka, v úvodnom duete sa spojil s raperom Opakom.

„Pri tomto albume som sa rozhodol použiť počítače a nové technológie, keďže moji dvaja partneri Peter Lipa junior a Ľubor Priehradník sa v nich veľmi dobre vyznajú. Všetka hudba vznikala doma na klávesoch, s počítačmi sme pracovali už predtým na Lipa spieva Lasicu, ale kvalita zvuku, práca s hlasom a aranžmány sú na úplne inej úrovni,“ povedal Lipa senior pre médiá a zároveň dodal: „Moja tvorba sa jednoznačne začína pri zháňaní textov. Mám niekoľko dobrých adries na textárov, ale niekedy sú to aj texty, ktoré mám už dlhšie doma v šuplíku a čakajú, kedy príde ich čas.“

„Keď sa chcem touto hudbou živiť, keď chcem ju robiť ďalej - minimálne na takej úrovni, na akej som to robil doteraz - tak musím v sebe nájsť dostatok vnútorných síl a nápadov, aby som v tom pokračoval. Nie je to vôbec ťažké, keď človek robí niečo, čo má rád, tak to ide veľmi ľahko. Už som povedal niekoľkokrát, že to je o dobrých textoch. Keď mám dobrý text, tak potom je melódia veľmi rýchlo, no a potom už prídu ďalší kolegovia a ďalšie možnosti, štúdiá, aranžmány a dokončovacie práce. Ja som vždy aktívny pri tom začiatku, a to potom, to už len tak dozerám, aby to bolo tak, ako si to predstavujem,“ uviedol pre TASR.

Najlepšou prezentáciou piesní z novej platne sú koncerty. „Až na pesničku Time už hráme všetky skladby aj na koncertoch,“ doplnil Lipa. Novým albumom si spevák dáva zároveň darček k narodeninám, ktoré oslávi 30. mája. „Ja narodeniny veľmi neoslavujem, zdá sa mi, že niet čo oslavovať, život ide ďalej, podstatné je, že máme z neho radosť a tú nám robí aj naša práca. A nebude ani veľmi čas, už 31. mája odlietame do Moskvy, kde hneď ďalší deň máme prvý z trojice koncertov,“ dodal Peter Lipa.