Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Ján Štrasser vyspovedal v novej knihe rozhovorov Petra Lipu

Na snímke zľava Ján Štrasser, Peter Lipa a moderátor podujatia Jozef Dodo Nagy Foto: TASR/Štefan Puškáš

Názov novej knihy je Džez náš každodenný daj nám dnes.

Bratislava 11. júna (TASR) – Džez náš každodenný daj nám dnes je názov novej knihy rozhovorov Jána Štrassera, v ktorom autor tentoraz vyspovedal nášho najpopulárnejšieho a najvýznamnejšieho džezového speváka Petra Lipu. Kniha vychádza pri príležitosti životného jubilea speváka, ktorý 30. mája oslávil 70. narodeniny.

Peter Lipa, ktorý svoju kariéru odštartoval v 60. rokoch, sa v nej vracia do svojho detstva, rokov dospievania, prvých dotykov s hudbou a fascináciou džezom, až po jeho nesmelé začiatky ako profesionála, neúnavného propagátora džezu a zakladateľa nášho najvýznamnejšieho a zatiaľ jediného džezového podujatia Bratislavské jazzové dni. V rozhovore sa Ján Štrasser nevyhýba ani spoločenským témam, pýta sa na postoje, ktoré Peter Lipa zaujal počas turbulentných rokov 1968 a 1989, na rodinné vzťahy alebo či sa dá z džezu zbohatnúť. Výsledkom je kniha, ktorá predstavuje speváka nielen ako umelca, ale aj ako citlivého a vnímavého človeka. Na pulty knižných obchodov sa dostala v týchto dňoch a dostupná bude aj v digitálnej forme.



"Mal som, tuším, štyri roky, keď vysvitlo, že viem spievať. Keď som počul prvýkrát skladbu Love Me od skupiny Beatles, išiel som sa zblázniť. Mal som pocit, že niečo také predsa môžem hrať aj ja. Ja som sa nerozhodol, že budem džezový spevák. Ja som sa rozhodol, že budem spevák. Bobby McFerrin, dodnes v duchu počujem, ako spolu spievame. Džez je kozmopolitný. Takže aj ja som bol, som a budem kozmopolitný. A vôbec sa to nebije s tým, že mám pevné korene na Slovensku," to je len niekoľko myšlienok jubilujúceho speváka v tejto knihe.

"Pre mňa to bola príjemná úloha, nemusel som nič písať, iba odpovedať. Janko išiel po otázkach trocha analyticky a s veľkou prípravou, má v tom systém. Nakoniec ak človek chce, aby z toho bola kniha, ten rozsah otázok a záber musí byť taký, že vyplní zaujímavou témou celú knihu. Pýtal sa systémom, že na stretnutie mal pripravených dvadsať otázok. Vždy, keď niečo počul odo mňa, tak to dopĺňal. Nemám tajnosti, odpovedám na všetky otázky. Ak sú nejaké, tak sa im v odpovedi viem vyhnúť," povedal pre TASR Peter Lipa.

"Som veľmi rád, že vyšla táto kniha, pretože prvýkrát vychádza kniha o slovenskom džezmenovi. Mňa veľmi zaujali najmä tie úvodné kapitoly, ktoré siahajú až do detstva, pretože je to doba, ktorú som ja nezažil. Je to pre mňa tak aj časť kroniky, ako sa džez na Slovensku vyvíjal, pre mňa veľmi pútavé čítanie. To novšie obdobie už poznám z vlastnej skúsenosti. Myslím, že pre každého, kto má rád hudbu, bude táto kniha zaujímavá," dodal pre TASR známy slovenský hudobník Matúš Jakabčic.

"Peter Lipa o sebe tvrdí, že je muzikant, nie spevák, lebo džez nemá spevákov, má len muzikantov, takých, čo muzicírujú hlasom. Na Petra Lipu došlo celkom spontánne, mal som to dávnejšie v úmysle, práve preto, že je to legenda slovenského džezu a vôbec slovenskej muziky ako organizátor, spevák, autor. Urobil som s ním nejaké pesničky v živote, tak som si povedal, aby sme to skúsili a myslím si, že celkom to vyšlo," uviedol pre TASR autor Ján Štrasser. Ďalšou v sérii jeho knižných rozhovorov bude herečka Kamila Magálová. Knižka by mala byť vydaná na predvianočný trh.

Doposiaľ vo vydavateľstve Forza Music vyšli z pera Jána Štrassera Rozhovory s Milanom Lasicom Lenže ja som iba komik, Som herečka so Zdenou Studenkovou, Herec je vždy na očiach s Mariánom Labudom, Aby to fungovalo s Kamilom Peterajom, Žijem nadstavený čas s Ladislavom Chudíkom, Nosím v sebe mnohé jazvy s Milanom Kňažkom a Rozhovory s Adelou Banášovou, Adrianou Kučerovou a Petrou Polnišovou.