Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Parodické Zlaté maliny ovládol hororový príbeh o Mackovi Puf

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Snímka "zabodovala" v piatich kategóriách - najhorší film, najhoršia réžia i scenár (Rhys Frake-Waterfield), najhoršia filmová dvojica (Puf a Prasiatko) a najhorší remake, rip-off alebo sequel.

Los Angeles 9. marca (TASR) - Udeľovaniu tohtoročných Zlatých malín, ocenení za najhoršie filmové počiny, dominoval nízkorozpočtový britský horor "Macko Puf: Krv a med", informuje TASR podľa sobotňajšej správy stanice BBC News.

Snímka "zabodovala" v piatich kategóriách - najhorší film, najhoršia réžia i scenár (Rhys Frake-Waterfield), najhoršia filmová dvojica (Puf a Prasiatko) a najhorší remake, rip-off alebo sequel.

Tvorcovia filmu využili vypršanie autorských práv na klasickú rozprávku A. A. Milnea a postavičky zo Stoakrového lesa pretvorili na krutých sériových vrahov.

Podľa amerických zákonov o autorských právach možno práva na postavy držať 95 rokov. Po uplynutí tejto lehoty ich môže ktokoľvek legálne zdieľať, predvádzať, opätovne používať, upravovať alebo vzorkovať bez povolenia či poplatkov.

Autorské práva na ilustrovanú knihu pre deti "Macko Puf" z roku 1926 vypršali v januári 2022.

Keď bol film minulý rok uvedený do kín, získal celý rad negatívnych recenzií.

Denník The Guardian ho označil za "desivú kombináciu nie strašidelného a nie vtipného" a udelil mu jednu hviezdičku, zatiaľ čo magazín Empire uviedol, že ide o "najslabší scenár a najslabšie herecké výkony v horore uvedenom v kinách vôbec".

Negatívne recenzie však neodradili režiséra Rhysa Frake-Waterfielda, ktorý už ohlásil pokračovanie filmu a ďalšie horory zamerané na obľúbené detské postavy, ako sú Bambi a Peter Pan.

Zlatú malinu v kategórii najhorší herec získal Jon Voight za výkon vo filme "Mercy", najhoršou herečkou je Megan Foxová za úlohu vo filme "Johnny & Clyde".

Víťazov Zlatých malín (skrátene aj Razzies) tradične oznamujú deň pred udeľovaním Oscarov, najprestížnejších ocenení vo filmovom priemysle. Razzies po prvý raz udelili v roku 1981.