Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pamiatkový úrad SR udelil cenu za celoživotné dielo trom laureátom

Archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej za celoživotné dielo a mimoriadny prínos udelili dnes Magdaléne Brázdilovej, Andrejovi Fialovi a Alexanderovi Frickému in memoriam.

Červený Kláštor/Bratislava 27. apríla (TASR) - Pamiatkový úrad SR udelil pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu SR. Jej laureátmi sa stali dnes v Červenom Kláštore Magdaléna Brázdilová, Andrej Fiala a Alexander Frický in memoriam.

Historička umenia Magdaléna Brázdilová sa narodila v roku 1943 v Banskej Bystrici. Vyštudovala vedu o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1994 pracovala v archíve Pamiatkového ústavu, kde bola tajomníčkou jeho reštaurátorskej, neskôr odborno-metodickej komisie. Po odchode do dôchodku sa venuje najmä umeleckohistorickým výskumom a spracovávaniu návrhov na reštaurovanie pamiatok.

Fialov zoznam hradov sa stal základom kategorizácie

Andrej Fiala sa narodil v roku 1933 v Spišskej Novej Vsi. Absolvoval Fakultu architektúry Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Počas trojročného pôsobenia v Slovenskom ústave pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody vypracoval zoznam slovenských hradov, ktorý sa stal základom ich kategorizácie. Počas pôsobenia v Slovenskom národnom múzeu sa venoval komplexnému výskumu Bratislavského hradu. Koncom roka 1984 nastúpil do jeho správy založenej na prípravu a realizáciu druhej etapy obnovy hradu a jeho areálu.

Alexander Frický sa po období politickej diskriminácie koncom 40. rokov 20. storočia, keď nemohol dokončiť štúdium práva na Karlovej univerzite v Prahe a po niekoľkých rokoch manuálnej práce vo výrobe, stal riaditeľom Šarišského múzea v Bardejove. Tam inicioval rozsiahle výskumné, zberateľské a prezentačné projekty. Sústredením do múzea zachránil množstvo ikon z regiónu, pripravoval vznik múzea ľudovej architektúry a podieľal sa na obnove architektonických pamiatok v Bardejove. Do vtedajšieho Slovenského ústavu pamiatkovej starostlivosti v Bratislave nastúpil v roku 1963 a v tejto, niekoľkokrát premenovanej centrálnej pamiatkovej inštitúcii pôsobil viac ako tridsať rokov.

Cena Alžbety Güntherovej-Mayerovej dnes odovzdali po šiesty raz.