Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pozostatky básnika Pabla Nerudu exhumujú, chcú vedieť príčinu smrti

Pablo Neruda Foto: TASR/AP

Od Nerudovej smrti už síce uplynulo 40 rokov, ale odborníci majú nástroje na objasnenie jej príčin.

Santiago 13. marca (TASR) - Telesné pozostatky čílskeho básnika a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Pabla Nerudu exhumujú 8. apríla.

Stane sa tak v rámci vyšetrovania okolností jeho smrti a podozrenia, že jej príčinou bola otrava. O rozhodnutí čílskeho súdu informovala dnes britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC.

Básnik a ľavicový aktivista zomrel 12 dní po vojenskom prevrate, po ktorom socialistického prezidenta Salvadora Allendeho vystriedal generál Augusto Pinochet.

Príbuzní tvrdia, že básnik zomrel v dôsledku pokročilého štádia rakoviny prostaty. V roku 2011 však v Čile začali prešetrovať podozrenie básnikovho bývalého šoféra Manuela Arayu Osoria, podľa ktorého Nerudu otrávili.

Na analýze vzoriek z exhumovaných telesných pozostatkov sa budú podieľať odborníci z Argentíny a Španielska, ako aj pozorovatelia Medzinárodného Červeného kríža. Španielsky expert Francisco Etxeberría pre denník Diario Vasco uviedol, že "testy by mali kauzu objasniť". Dodal, že od Nerudovej smrti už síce uplynulo 40 rokov, ale odborníci majú nástroje na objasnenie jej príčin.

Neruda je pochovaný po boku svojej manželky Matildy v meste Isla Negra, ktoré leží 120 kilometrov západne od metropoly Santiago.

Básnik bol dobrým priateľom prezidenta Allendeho a ostrým kritikom vojenského prevratu, ktorý vnímal ako zradu svojej krajiny.

Ako je známe, jednotky, ktoré boli verné organizátorovi prevratu generálovi Augustovi Pinochetovi, prenasledovali a vraždili prominentných ľavičiarov a ich prívržencov. Pre Nerudu jeho priatelia pripravili plán úteku z krajiny lietadlom do exilu.

V čase prevratu bol Neruda hospitalizovaný pre rakovinové ochorenie. Jeho priatelia pred časom agentúre AP povedali, že oficiálnou príčinou smrti bola extrémna podvýživa, čo im však nedáva zmysel, keďže Neruda vážil okolo 100 kilogramov.

Nerudov prípad nie je jediný z tohto obdobia, keď sa znovu skúmajú príčiny smrti známych politikov či ľavicových aktivistov, uviedla BBC. V decembri 2011 po exhumácii telesných pozostatkov prezidenta Allendeho tak experti potvrdili, že spáchal samovraždu, a nezabili ho - ako niektorí tvrdili - vojaci, ktorí počas prevratu zaútočili na prezidentský palác.

Pablo Neruda, vlastným menom Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto, si pseudonym zvolil podľa českého spisovateľa Jana Nerudu. Laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa stal v roku 1971.