Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Spievam džez a blues

Peter Lipa Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vyštudoval stavebnú fakultu aj žurnalistiku, rozhodol sa však pre tretie – mikrofón a koncertné pódiá. V máji tohto roku vydal nový štúdiový album s názvom Lipa 68.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Vyštudoval stavebnú fakultu aj žurnalistiku, rozhodol sa však pre tretie – mikrofón a koncertné pódiá. Urobil dobre, pretože dnes patrí k popredným osobnostiam slovenskej hudobnej scény. Peter Lipa je nielen výborným spevákom, ale aj známym rozhlasovým moderátorom a hlavne skúseným organizátorom. S jeho menom sú spojené Bratislavské jazzové dni, podujatie, ktoré si v októbri pripíše na svoje konto už 38. ročník.

Z jeho diskografie sú známe albumy Naspäť na stromy (1995, skladby Caracas, Štyri kone vrané), Čierny Peter (1998), Bistro (2000), Beatles In Blue(s) (2002). Veľmi úspešný bol album Lipa spieva Lasicu (2005), ktorý získal štyroch Aurelov. V máji tohto roku vydal nový štúdiový album s názvom Lipa 68.

Vášnivý poslucháč
"Vyrastal som v časoch, v ktorých začala rásť popularita gitary a všetkého, čo je s tým spojené. Teda najmä rock and roll, ktorý mal vtedy trochu inú podobu. Ten nástroj sa stal symbolom doby a takáto invázia postihla aj mňa. Stal som sa vášnivým poslucháčom a to je podľa mňa najdôležitejší krok k tomu, aby človek neskôr začal robiť muziku. Najprv som si len pospevoval, keď niekto hral a neskôr som začal hrať na gitare sám a k tomu som spieval," spomína na svoje prvé muzikantské kroky Peter Lipa. 

Peter Lipa
Foto: TASR/Tomáš Halász
Tragický vplyv na štúdium
"K hudbe som sa vlastne dostal až na stavarine v Bratislave. To dnes nikto neuverí, ale vtedy tam bolo veľmi veľa muzikantov. Veď celý Tradicional boli vlastne stavári. Aj celá naša prvá skupina Struny. Na štúdium to malo dosť tragický vplyv. Mnohí nedoštudovali, niektorí prerušili štúdium a ja som si tiež jeden ročník zopakoval, ale boli to krásne časy," dodáva spevák.

S klavírom to má rytmus i harmóniu
Na koncertnom pódiu či hudobných podujatiach sa stretol s desiatkami svetových hudobníkov. Na otázku, s kým by si chcel zahrať a zaspievať, reagoval takto: "Pre mňa sú dôležití klaviristi. Chcel by som s niekým, kto hrá dobre na klavíri, lebo klavír ma fascinuje. Klavír je pre speváka nástroj, ktorý spĺňa všetky kritériá, zaplní to celé, ako by som mal celú kapelu. Má to rytmus, má to harmóniu, má to melódiu. Najradšej by som hral s nejakým klaviristom z New Orleans, lebo klaviristi z tohto mesta majú špeciálny štýl. Mohol by to byť Allen Toussaint, ten druhý by bol Dr. John, ktorý je sám spevákom, ale keby mi hral len na klavíri, mne by to úplne stačilo."