Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Pavol Hammel rád dovolenkuje v Chorvátsku, cíti sa tam ako doma

Pavol Hammel Foto: TASR/Martin Baumann

" Aj toto leto pôjdem do Chorvátska niekoľkokrát. Už som tam dvakrát bol, takže ešte aspoň štyri- či päťkrát pôjdem," priznal napokon svoju obľúbenú letnú destináciu 63-ročný umelec.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Aktuálnej téme prázdnin a dovoleniek sa nevyhýba ani legendárny slovenský skladateľ, spevák a producent Pavol Hammel. V rozhovore pre TASR však potvrdil, že má svojský názor na pravý dovolenkový čas.

"V čase dovoleniek je blbosť chodiť na dovolenky, takže chodievam mimo hlavnej sezóny na nejakú dovolenku," tvrdí hudobník, ktorý sa amatérsky venuje výtvarnému umeniu, maľbe a sochárstvu. Je však dosť pravdepodobné, že výtvarné dielo, prípadne nový hit môže stvoriť aj pri tzv. slovenskom mori. "Určite ma nájdete v Chorvátsku, kam chodievam veľmi často, aj toto leto tam pôjdem niekoľkokrát. Už som tam dvakrát bol, takže ešte aspoň štyri- či päťkrát pôjdem," priznal napokon svoju obľúbenú letnú destináciu 63-ročný umelec. Na margo obľúbeného Chorvátska ešte dodal: "Je to blízko, tam som rád pri mori, mám rád tých ľudí a prostredie, cítim sa tam ako doma."

Hudbu vníma Pavol Hammel v horúcom letnom období a čase oddychu len striedmo. "Počúvam hudbu, ale už len tak skôr inšpiračne, už ani ako kulisu to nemám rád, skôr len tak podnetne, už si veľmi vyberám, lebo času je málo," prezradil umelec s tým, že dovolenky mu rozhodne nepomáhajú pri tvorbe. "Ja tvorím priebežne. Samozrejme, sa to kopí vo mne, ale zas nemyslite si, že verím tomu, že teraz dostanem nejakú inšpiráciu zato, že svieti slnko alebo že som pri mori. To je blbosť, ja musím niečo vymyslieť, musím si k tomu sadnúť a keď mám termín, tak obyčajne to treba vymyslieť, a to je môj prípad," vysvetlil vyštudovaný právnik, ale najmä interpret hitov Cirkus leto, Medulienka, Učiteľka tanca, Dnes už viem, Čas malín, Ľalia poľná.

Pavol Hammel však za vrchol svojho umeleckého snaženia považuje Everest - hudobno-tanečnú inscenáciu, ktorú zhudobnil pre Balet Slovenského národného divadla. Multimediálny Everest mal premiéru začiatkom novembra 2009. "Škoda, že sa to stiahlo, ale teraz zas svitá na lepšie časy a možnože to opäť pôjde, aj keď je to už dosť neskoro, je veľká pauza medzi tým. To predstavenie by si zaslúžilo, aby ho videlo čím viac ľudí," pripomenul výnimočné dielo, ktoré nie je typickým baletom.

Leto si fanúšikovia Pavla Hammela môžu spestriť jeho zatiaľ posledným albumom Nočná galéria. Vydal ho minulý rok a stihol k nemu pripojiť aj album The Best of. "Nie sú tam greatest hits, najznámejšie veci, ale podľa mojej mienky to najkrajšie, čo som za 40 rokov spravil. Minulý rok som mal dosť podnetný," poznamenal spevák a skladateľ, ktorý komponovanie hudby nepociťuje ako prácu. "Je to pre mňa snaženie, ktoré ma napĺňa. Našťastie ešte funguje spätná väzba medzi publikom a mnou, čo je veľmi dôležité, takže je ešte stále prečo robiť, to je fajn."