Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

OBRAZOM: Marián Varga oslavuje sedemdesiatku

Marián Varga Foto: TASR/Milan Kapusta

V lete roku 1967 prišiel M. Varga do skupiny Prúdy. S ňou nahral v decembri 1968 v štúdiu Československého rozhlasu v Bratislave dnes už kultový album Zvonky, zvoňte.

Bratislava 29. januára (TASR/TERAZ) - Marián Varga je skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch. Narodil sa 29. januára 1947 v Skalici.

Varga od šiestich rokov navštevoval ľudovú školu umenia, neskôr bol žiakom Bratislavského konzervatória, kde študoval tri roky hru na klavíri u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša. V lete roku 1967 prišiel M. Varga do skupiny Prúdy. S ňou nahral v decembri 1968 v štúdiu Československého rozhlasu v Bratislave dnes už kultový album Zvonky, zvoňte.



Na prvej platni skupiny Prúdy je autorom deviatich skladieb. Po vydaní albumu zo skupiny odišiel a na jeseň 1969 založil prvú artrockovú kapelu v Československu, Collegium Musicum. Inšpiráciou pre neho bola anglická skupina Nice, keď si pozrel ich koncert v Prahe.

Na snímke slovenská hudobná legenda Marián Varga.
Foto: FOTO TASR/Martin Baumann


Prvými nahrávkami skupiny Collegium Musicum boli v júli 1970 skladby Hommage ŕ J.S.Bach a Ulica plná plášťov do dažďa. Nahrávali ich v štúdiu rozhlasu v Brne a vyšli na etikete vydavateľstva Panton ako prvá EP.

V roku 1971 vydali prvú LP platňu Collegium Musicum. Od tohto obdobia repertoár skupiny pozostával prevažne z inštrumentálnych kompozícií, jednak reinterpretácii skladieb klasickej hudby autorov Bartóka, Haydna či Stravinského a vlastných skladieb, ktorých autorom bol práve Varga. Ešte v závere roku 1971 nahrali dvojalbum Konvergencie.



Priebežne sa Varga venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov, medzi nimi Zelená pošta (1972) a Na druhom programe sna (1977).

Varga je autorom scénickej hudby k viacerým televíznym a divadelným inscenáciám. Je autorom hudby k filmom Dušana Trančíka Amulet, Iná láska, Štvrtý rozmer, Víkend za milión.

Prezident SR Andrej Kiska udelil štátne vyznamenania pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky v Rytierskej sále Bratislavského hradu 13. januára 2015. Na snímke hudobník a skladateľ Marián Varga, ktorý si prebral Pribinov kríž II. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Spolu s Pavlom Hammelom zložili hudbu do prvého slovenského muzikálu Cyrano z predmestia, ktorý mal premiéru 8. októbra 1977 na Novej scéne v Bratislave. V roku 1979 sa zostava Collegia Musica rozišla.

V ďalšom období existovala táto skupina iba ako príležitostná štúdiová formácia. Varga sa rozhodol pre sólovú dráhu. V poslednom období je známa jeho spolupráca aj koncertná činnosť s Moyzesovým kvartetom.

Z udeľovania cien Radio Head Awards 2014 v Bratislave, 15. marca 2015. Na snímke hudobník Marián Varga (uprostred) si prebral cenu za mimoriadny prínos do hudby. Vľavo Juraj Kušnierik z týždenníka Týždeň a vpravo Oliver Rehák z Denníka N.
Foto: TASR/Michal Svítok


Z jeho albumov po roku 2000 to sú Solo In Concert (2003), kompilácia Hommage á Marián Varga (2003), Marián Varga & Moyzesovo kvarteto (2006). Z novembra 2011 je album Marián Varga a Noneto. Prezident Andrej Kiska udelil Mariánovi Vargovi 13. januára 2015 vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za prínos pre slovenskú kultúru v oblasti hudobného umenia.

Na snímke laureát Ceny Pavla Straussa za rok 2016 hudobný skladateľ Marián Varga počas slávnostného udeľovania ocenení v Starom divadle Karola Spišáka (SDKS) v Nitre 24. novembra 2016.
Foto: TASR - Henrich Mišovič