Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Obraz maliara Jana Steena je originál a nie kópia, tvrdí múzeum

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Hoci je obraz starý, Steen ho dokončil v roku 1676, plátno je stále pripevnené k pôvodnému drevenému podkladu s pôvodnými klincami.

Haag 10. februára (TASR) - Kurátori v holandskom múzeu Mauritshuis pri príprave novej výstavy zistili, že obraz, ktorý považovali za kópiu obrazu slávneho holandského maliara Jana Steena, je v skutočnosti originál. S odvolaním sa na vedenie múzea o tom v piatok informovala agentúra AP.

Riaditeľka múzea Emilie Gordenkerová uviedla, že jednej z kurátorov výstavy sa zdalo, že Steenov obraz zachytávajúci výjav z biblického príbehu o Samsonovi a Dalile je originál.

"Po bližšom preskúmaní, reštaurovaní a technickej prehliadke sme dospeli k záveru, že tento obraz je nielen namaľovaný samotným majstrom, ale že je stále vo výbornom stave," povedala Gordenkerová. "Vyzerá, akoby plátno len nedávno opustilo ateliér Jana Steena - úžasné!"

Obraz patrí do zbierky múzea (Royal Museum of Fine Arts) v belgickom meste Antverpy a má byť vystavený na najnovšej výstave múzea Mauritshuis venovanej práve Steenovi. Výstava začína 15. februára.

Hoci je obraz starý, Steen ho dokončil v roku 1676, plátno je stále pripevnené k pôvodnému drevenému podkladu s pôvodnými klincami.

Jan Steen (1626–1679) je považovaný za jedného z najznámejších holandských maliarov žánrových výjavov. Spočiatku maľoval krajiny, avšak neskôr sa zameral skôr na scény z každodenného života stredných vrstiev, a tým sa i preslávil. Okrem žánrových výjavov Steen maľoval aj historické, mytologické a náboženské témy, portréty a zátišia. Podľa záznamov namaľoval viac ako 800 obrazov, z ktorých sa do dnešnej doby zachovalo len necelých 350.