Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

O Štúrovo pero sa tento rok uchádza 72 stredoškolských časopisov

Na archívnej snímke účastníci na súťaži Štúrovo pero. Foto: TASR/Jozef Poliak

Súťaž Štúrovo pero podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl, tvorcov školských časopisov, elektronických magazínov a individuálnych novinárov.

Zvolen 19. apríla (TASR) - V Krajskej knižnici Ľ. Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene, sa v piatok a sobotu (20. - 21.4.) uskutoční vyhodnotenie 24. ročníka celoslovenskej súťaže stredoškolských a vysokoškolských novinárov Štúrovo pero 2018. Víťazov bude porota vyberať spomedzi 72 stredoškolských a ôsmich vysokoškolských časopisov.

"V kategórii novinárke príspevky stredoškolákov zaslalo súťažné práce 56 súťažiacich so 131 príspevkami a v kategórii novinárske príspevky vysokoškolákov prišlo 45 príspevkov od 16 súťažiacich," povedala TASR pracovníčka knižnice Zlatica Brodnianska. Do súťaže sa zapojilo aj 11 elektronických magazínov a o Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti na stredných školách sa uchádza 14 stredoškolských časopisov.

Súťaž Štúrovo pero podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl, tvorcov školských časopisov, elektronických magazínov a individuálnych novinárov. Umožňuje im prezentovať novinársku prácu, napomáha k rozširovaniu poznatkov súťažiacich o žurnalistike a žurnalistických žánroch. "Súťaž má medzi študentmi veľkú popularitu, aj v tomto roku sa ich na jej vyhodnotení zúčastní viac ako 200," podotkla Brodnianska.

Na slávnostnom vyhodnotení sa zúčastnia zástupcovia redakčných rád časopisov a  najúspešnejší novinári. Súčasťou dvojdňového programu budú odborné semináre o školských časopisoch a novinárskych prácach, ktoré povedú odborní porotcovia. V rámci programu budú tlačové besedy s významnými osobnosťami Slovenska.

Súťaž mladých novinárov je súčasťou XXXII. ročníka Štúrovho Zvolena. Nad podujatím prevzal záštitu predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.