Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Novým šéfdirigentom Českej filharmónie sa stal Semjon Byčkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Semjon Byčkov sa narodil v roku 1952 v bývalom Sovietskom zväze. V roku 1975 emigroval do USA, neskôr sa usadil v Európe.

Praha 16. októbra (TASR) - Česká filharmónia má oddnes nového šéfdirigenta. Stal sa ním rusko-americký umelec Semjon Byčkov, ktorý nahradí v máji zosnulého Jiřího Bělohlávka, informoval webový spravodajský portál iDnes.cz.

Byčkov (64) podpísal zmluvu s Českou filharmóniou predbežne na päť rokov. Funkcie šéfdirigenta a hudobného riaditeľa tohto telesa sa ujme od budúcej sezóny 2018-2019.

Za svoju hlavnú úlohu považuje zachovanie jedinečnosti tohto hudobného súboru. "V dobe, keď sa orchestre vo svete dosť unifikujú, si Česká filharmónia zachovala svoju identitu. Je to unikátny poklad," povedal Byčkov.

Príležitostne s ňou spolupracuje od roku 2013, keď zastupoval Estónca Neemeho Järviho, ktorý vtedy ochorel. Hoci po mnohých rokoch strávených na rozličných vedúcich postoch už nechcel niesť zodpovednosť za konkrétnu inštitúciu, v prípade ponuky od Českej filharmónie zmenil názor.

Semjon Byčkov sa narodil v roku 1952 v bývalom Sovietskom zväze. V roku 1975 emigroval do USA, neskôr sa usadil v Európe. Počas svojej kariéry dirigoval množstvo popredných orchestrov v Spojených štátoch aj na starom svetadiele vrátane francúzskej národnej opery v Paríži alebo Semperovej opery v Drážďanoch.