Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nový dokument Z. Piussi súťaží na medzinárodnom festivale Jihlave

Na snímke režisérka Zuzana Piussi. Foto: TASR - Michal Svítok

Film rozpráva o témach, ktorými žijú poľnohospodári a podnikatelia na českom vidieku, hľadá odpovede na otázky, ako a prečo fungujú dotácie a aké to má následky na produkciu potravín.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Dokument Zuzany Piussi a Víta Janečka Sedliacky rozum, film "o obrábaní pôdy, správe krajiny a dosahoch pri podnikateľských metódach najväčšieho českého sedliaka všetkých čias Andreja Babiša" bude súťažiť na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali tvorcovia filmu.

"Potešilo nás, že nás zobrali do súťaže, pretože tým veľa riskujú do budúcnosti," myslí si Piussi. Ako povedal Janeček, vzhľadom na pravdepodobný výsledok volieb je to pre jihlavský festival reálne riziko. "A zároveň odvážne rozhodnutie, ktoré oceňujme a ktoré bude mať dosah na ďalší život tohto filmu v Českej republike," dodal.

Podľa Piussi ich k rozhodnutiu natočiť film viedla situácia v českom poľnohospodárstve. "Keď nejaký sedliak vlastní 100.000 hektárov a všetko ovplyvňuje, chcete to ukázať," skonštatovala a dodala, že film je pre ňu "výkrikom". "Médiá sa venujú Babišovi na základe nejakých káuz. A to sa ľudí vôbec netýka. Myslím si, že čo sa nás týka, je príroda, to, čo jeme. Tieto základné veci sa nás týkajú," povedala Piusii. "Vy robíte film a objavíte niečo, o čom si myslíte, že je pravda. Tak to chcete jednoducho dať a ľuďom otvoriť oči,” dodala.

Podľa informácií PR manažérky filmu Zuzany Golianovej Sedliacky rozum (v origináli Selský rozum) zaradil do programu aj Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet na Slovensku ako zvláštne uvedenie filmu v piatok 13. októbra v bratislavskom Kine Mladosť.

Ako uviedla Golianová, film rozpráva o témach, ktorými žijú poľnohospodári a podnikatelia na českom vidieku, hľadá odpovede na otázky, ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej, prečo v posledných rokoch ubudlo chovných zvierat a aké to má následky na produkciu potravín.

Vo výsledku viedol autorov k tomu, aby sa zamerali na rolu Andreja Babiša, štýl a následky jeho podnikania a následne aj politických aktivít, ktoré sa stávajú jedným z najurčujúcejších faktorov v českom podnikateľskom prostredí a vlastne celom štáte. Jedným z protagonistov filmu je moravský sedliak Bohumír Rada, ktorý "spoluzasvätil" Babiša do poľnohospodárskeho podnikania, aby sa následne ich cesty zásadne rozišli.