Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Nová expozícia v SNG predstavuje diela zo Zbierky Linea

Slovenská národná galéria otvára od piatka 15. decembra 2023 novú expozíciu pod názvom Od zberateľa k mecénovi – expozícia diel z daru Zbierky Linea. Expozícia prezentuje prierez umením od starých majstrov cez slovenskú modernu až po súčasné umenie, od portrétu Márie Terézie až po abstraktné maliarstvo a sochárstvo. V celej expozícii je vystavených viac ako 110 diel. V Bratislave 14. decembra 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Expozícia prezentuje vybrané diela z darovanej zbierky diel starých majstrov, umenia 19. storočia, slovenskej moderny aj súčasného umenia, ktorú začal v 70. rokoch 20. storočia budovať Ivan Zubaľ.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) otvára od piatka 15. decembra novú expozíciu pod názvom Od zberateľa k mecénovi - expozícia diel z daru Zbierky Linea. Prostredníctvom darovanej zbierky prezentuje prierez umením od starých majstrov cez slovenskú modernu až po súčasné umenie. V expozícii je vystavených viac ako 110 diel.

"Slovenská národná galéria vznikla pomerne neskoro na európske pomery, v roku 1948, naším prvým sponzorom bola socialistická republika. Nemali sme žiadnych veľkých aristokratických zberateľov, na práci ktorých by sme vystavali naše zbierky. Toto je pre nás aj splácanie historického dlhu," uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Expozícia prezentuje vybrané diela z darovanej zbierky diel starých majstrov, umenia 19. storočia, slovenskej moderny aj súčasného umenia, ktorú začal v 70. rokoch 20. storočia budovať Ivan Zubaľ. K formovaniu jej podoby postupne prispievali aj synovia zakladateľa, ktorí po vzore otca začali budovať svoje zbierky výtvarného umenia. Zbierka zo súkromia domov majiteľov sa od konca 90. rokov približovala verejnosti v Galérii Linea, neskôr v Galérii Horský park. Vďaka výpožičkám sa niektoré diela dostávali na výstavy v rešpektovaných zahraničných múzeách.



Rozhodnutie venovať jednu časť expozícií téme zberateľstva súvisí s dohodou, ktorú SNG urobila s rodinou Zubaľovcov v roku 2018, keď dostala darom zo Zbierky Linea 150 umeleckých diel - malieb, kresieb, grafík, fotografií, sôch, objektov a inštalácií významných autorov v nadobúdacej hodnote približne 3,5 milióna eur. "Expozícia nie je iba príbeh daru a zbierky samotnej, ale aj príbeh v našich zemepisných šírkach nie veľmi obvyklej spolupráce medzi súkromným subjektom a verejnou inštitúciou," podčiarkla kurátorka Alexandra Homoľová.

Vystaveným dielam dominuje barokový reprezentačný portrét Márie Terézie z 18. storočia, návštevníci galérie môžu obdivovať aj diela súčasných umelcov, abstraktné maliarstvo a sochárstvo. "Sú len časť toho, čo vystaviť môžeme. Diela sú situované na dvoch stenách odkazujúcich na spôsob uchovávania diel v depozitári," vysvetľuje Homoľová s tým, že návštevníci tak budú môcť vnímať aj diela na zadnej stene prostredníctvom nasvietenia niektorých z nich. "A tiež nahliadnuť cez vytvorené priezory prvej steny na diela 'ukryté' v pozadí."

Národná galéria chystá aj špeciálne programy zamerané na tú časť expozície, do ktorej publikum nevstúpi počas bežnej návštevy, odkazujúc tak na depozitár SNG, kde sú uchované všetky nevystavené diela z darovanej zbierky.

V sobotu (16. 2.) bude možné pozrieť si novú expozíciu aj celú galériu s voľným vstupným s celodenným programom, v rámci ktorého ponúkne SNG aj kurátorský výklad k novej stálej expozícii.