Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Neil Diamond po útokoch v Bostone daruje obetiam zisk z hitu Sweet Car

Americký spevák a textár Neil Diamond Foto: TASR/AP

Hoci sa skladba nijak neviaže k Bostonu ani bejzbalu, pre upokojujúcu melódiu ju po útokoch v Bostone čoraz častejšie púšťajú rozhlasové stanice.

New York 25. apríla (TASR)- Americký spevák a textár Neil Diamond (72) venuje peniaze z predaja svojho hitu Sweet Caroline obetiam Bostonského maratónu, po ktorom zaznamenala známa pieseň obrovský nárast predajnosti.

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na spevákov manažment.

Predaj piesne Sweet Caroline vzrástol o 597 percent oproti týždňu pred bombovými útokmi v Bostone. Ide o 19.000 nosičov, resp. platených stiahnutí cez internet, pričom o týždeň predtým to bolo len 2800 kusov. Celková predajnosť hitu od jeho vydania v roku 1969 je doteraz 1,75 milióna kusov.

Sweet Caroline je hlavnou piesňou sprevádzajúcou každý zápas profesionálneho bejzbalového tímu Boston Red Sox, ktorú si fanúšikovia klubu osvojili pred vyše desiatimi rokmi, keď ju prvýkrát organizátori pustili na štadióne Fenway Park.



Hoci sa skladba nijak neviaže k Bostonu ani bejzbalu, pre upokojujúcu melódiu ju po útokoch v Bostone čoraz častejšie púšťajú rozhlasové stanice. Okrem bostonského klubu Red Sox ju pred zápasom fanúšikom zahrali na štadiónoch klubov The New York Yankees a Toronto Raptors. Zaznela aj pred štartom maratónu v Hamburgu.

Neil Diamond sa pri "sladkej Caroline" nechal inšpirovať menom Caroline Kennedyove, dcéry bývalého prezidenta J. F. Kennedyho a prvej dámy Jacqueline Kennedyovej.