Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Najlepším klubovým filmom za rok 2018 je Tiesňové volanie

Kino Lumiére, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výročnú cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu odovzdali až trom ľuďom.

Bratislava 21. marca (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére odštartoval v stredu večer 26. Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest. Sedemdňový maratón s viac ako stovkou filmov v deviatich sekciách otvoril debut slovenského režiséra Juraja Šlauku Punk je hned!. Ide o príbeh 30-ročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a s dvojročným synom. Jeho impulzívne správanie, ktoré neráta s dôsledkami, mení jeho život na voľný pád. Film prišli tvorcovia osobne predstaviť divákom, od 21. marca vstupuje do celoslovenskej kinodistribúcie.

Na slávnostnom otvorení odovzdali organizátori festivalu po jedenásty raz Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). Sklenené ceny z dielne umelca Pala Macha udelili v štyroch kategóriách - Najlepší filmový klub, Najlepší klubový film, Cena za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu a Cena za prínos svetovej kinematografii.

Ocenenie Najlepší filmový klub roku 2018 si prevzal zástupca Kinoklubu Tatra v Nitre, ktorý pôsobí takmer 30 rokov. "Začali sme v roku 1990, 10. 10., a bol to film Morgiana," pripomenul pri preberaní ocenenia Richard Kováčik, dramaturg víťazného filmového klubu. "Miera divákov sa stále mení, ale našťastie stále existujú filmy, a stále ich je viac, ktoré môžeme v klube uvádzať," dodal.

V kategórii Najlepší klubový film za rok 2018 uspela severská dráma Gustava Möllera Tiesňové volanie, ktorá získala najviac hlasov od zástupcov filmových klubov na Slovensku.

Výročnú cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu odovzdali až trom ľuďom. Prvým oceneným sa stal mesačník o filmovom dianí Film.sk, po cenu si prišli šéfredaktor Daniel Bernát a zakladateľka časopisu a jeho prvá šéfredaktorka Simona Nôtová. Výročnú cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu si prevzal aj kameraman Dodo Šimončič, ktorý má na svojom konte tituly ako Kristove roky (1967), Slávnosť v botanickej záhrade (1969), Ľalie poľné (1972) a mnoho ďalších.

Výročnú cenu za prínos svetovej kinematografii udelila ASFK najznámejšiemu ukrajinskému tvorcovi Sergejovi Loznicovi, ktorý počas MFFK Febiofest uvedie niekoľko svojich filmov vrátane toho najnovšieho - Proces. "Práve pred jeho premietaním, v piatok večer, si cenu preberie osobne," informovala TASR Martina Pašteková z ASFK.