Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Pohodu 2018 príde Aurora a Fink

Atmosféra na najväčšom multižánrovom festivale na Slovensku Pohoda. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na letisko v Trenčíne zavítajú nórska speváčka a britský interpret v dňoch 5. až 7. júla 2018.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Multikultúrny festival Pohoda 2018 odkrýva prvých interpretov, ktorí prídu na letisko v Trenčíne v dňoch 5. až 7. júla 2018. Sú nimi nórska speváčka Aurora a britský interpret a producent Fink.

Aurora má len 21 a už ju hrá BBC, účinkovala v talkshow Jimmyho Fallona a Stephena Colberta, aktuálne pracuje na druhom albume. Po minuloročnom koncerte na Grape sa vráti na Slovensko. Skladať melódie začala, už keď mala šesť rokov, pričom texty si k nim píše od deviatich. Medzi jej prvé skladby patrí aj hit Running with the Wolves, ktorý rotoval na BBC. Ďalšia pieseň Runaway dosiahla na Spotify milión prehratí za šesť týždňov, pričom pochvalne sa o nej vyjadrovali aj médiá ako NME.



V máji 2015 vydala EP Running with the Wolves a v decembri toho istého roka naspievala cover skladby Half the World Away od Oasis. V marci 2016 vydala debutový album All My Demons Greeting Me as a Friend, za ktorý získala nórsku European Breaking Borders Award a nomináciu na Public Choice Award. NY Times o ňom napísal: „Strach a smútok majú oslnivý lesk na albume All My Demons Greeting Me as a Friend, na debute 19-ročnej nórskej speváčky a skladateľky Aurory.“ Entertainment Weekly jeho magickú atmosféru dokonca prirovnal k art-popu Björk. Jej vlastné piesne i cover verzie sa objavili v mnohých filmoch i počítačových hrách. Snová atmosféra jej tvorby bude taktiež súčasťou soundtracku Pohody 2018.

Na Pohode 2018 zahrá aj pesničkár a producent Fink. Jedna z najväčších postáv elektronického vydavateľstva NinjaTune je paradoxne známa najmä pre svoje emotívne akustické piesne. K nim ho priviedli umelci, s ktorými spolupracoval, medzi nimi Amy Winehouse či John Legend. Na jeho najnovšom albume Reurgam sa podieľal aj producent Flood.

Fink Greenall začínal v 90. rokoch ako DJ a producent elektronickej hudby na NinjaTune. V rokoch 2003 a 2004 spolupracoval s Amy Winehouse (podieľal sa napríklad na skladbe Half Time), ktorá v ňom prebudila lásku k pesničkárstvu. Neskôr sa dal dokopy s basgitaristom Guyom Whittakerom a bubeníkom Timom Thorntonom, pričom v tejto zostave nahrali debut Biscuits for Breakfast. Album oslovil aj Zero 7, ktorí si ich zavolali na turné ako predkapelu.





Na druhom albume Distance and Time spolupracoval Fink s producentom Andym Barlowom z kapely Lamb. Fink sa podieľal aj na albume Evolver Johna Legenda. Za skladbu Green Light získal BMI Award. John Legend sa zase podieľal na piesňach na Finkovom albume Sort of Revolution. Obaja sa podieľali aj na soundtracku k filmu 12 rokov otrokom. Objavil sa aj na albume Bonobo Days to Come. V roku 2010 sa začala jeho spolupráca s rapperom Professorom Greenom, pričom sa podieľal na Alive Till I'm Dead.

V krátkom slede vydal albumy Sort of Revolution a Perfect Darknes, o ktorom The Guardian uviedol: „Pôžitok... dosahuje takú úroveň krásy, že nechcete, aby sa skončil." V apríli 2012 si zahral s holandským orchestrom Royal Concertgebouw Orchestra, z čoho vznikol live album s názvom Fink Meets The Royal Concertgebouw Orchestra. V júli 2014 vydal album Hard Believer a v septembri tohto roka Resurgam, ktorého názov znamená "znovu ožijem".

TASR informoval PR manažér festivalu Anton Repka.