Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Na keramickom sympóziu v Kalinove tvorí päť umelcov z troch krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Umelci budú môcť experimentovať aj s kalinovskou hlinou - šamotom, ktorý je špecifickým materiálom tohto sympózia.

Kalinovo/Lučenec 14. júla (TASR) - V obci Kalinovo v okrese Poltár sa od pondelka (10. 7.) koná v poradí 35. ročník Medzinárodného keramického sympózia Lučenec - Kalinovo. V priestoroch tamojšieho závodu Žiaromat bude tvoriť päť umelcov z troch krajín, ich diela následne vystavia v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci. TASR o tom za NMG informovala Diana Lajzová.

V industriálnom prostredí kalinovského závodu budú umelci tvoriť počas jedného mesiaca. Okrem rôznych krajín reprezentujú tiež rôzne generácie umelcov. "Slovenská keramička Anna Horváthová patrí medzi zakladateľov keramického sympózia, Ivica Markovičová zo Slovenska a Petra Šťastná z Česka zastupujú strednú generáciu. Slovenský umelec z Česka Adam Turzo a Viktória Maróti z Maďarska predstavujú mladšiu generáciu umelcov a prichádzajú na sympózium prvýkrát, aby vyskúšali svoju kreativitu," priblížila historička umenia NMG Andrea Németh Bozó.

Umelci budú môcť experimentovať aj s kalinovskou hlinou - šamotom, ktorý je špecifickým materiálom tohto sympózia. Účastníci svoju tvorbu verejnosti odprezentujú počas Dňa keramiky v NMG koncom júla, diela vytvorené na 35. ročníku sympózia budú počas augusta a septembra v priestoroch múzea aj vystavené.

Medzinárodné keramické sympózium Lučenec - Kalinovo je najstarším nepretržite fungujúcim sympóziom na Slovensku. Organizuje ho NMG v spolupráci so Slovenskou výtvarnou úniou - Združením keramikov na Slovensku a závodom Žiaromat. Podujatie finančne podporuje Banskobystrický samosprávny kraj.