Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Mysteriózny triler Trhlina dostáva audio aj filmovú podobu

Na snímke zľava spisovateľ Jozef Karika a marketingový riaditeľ vydavateľstva Ikar Michal Synak počas tlačovej konferencie k filmovému spracovaniu hororového knižného príbehu Trhlina v Bratislave 6. decembra 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Všetkých fanúšikov Trhliny čaká v nasledujúcich mesiacoch doslova trhlinománia.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Kniha s filmovou obálkou, audio kniha, film v kinách a televízna mini séria, to všetko bude v závere tohto a začiatkom budúceho roka patriť najpredávanejšiemu mysterióznemu trileru na Slovensku s názvom Trhlina. O Trhline sa dá povedať, že je nielen najpredávanejším mysterióznym trilerom, ale aj jedným z najkomentovanejších románov. Trhlina je román, ktorý sa v rebríčku TOP 100 kníhkupectva Martinus udržal najdlhšie zo všetkých románov - slovenských aj zahraničných, aktuálne je to málo vídaných 750 dní. Je bestsellerom, z ktorého sa doposiaľ iba na Slovensku predalo viac ako 33.600 výtlačkov. Masívny ohlas a reakcie na túto knihu prekročili literárnu sféru a ovplyvnili aj dianie v reálnom svete. Vďaka nemu zaznamenal turistický ruch na Tribeči hotovú explóziu.

Všetkých fanúšikov Trhliny čaká v nasledujúcich mesiacoch doslova trhlinománia. Kniha vychádza vo verzii so špeciálnou filmovou obálkou, obsahuje fotografie z minisérie a filmu. Po knihe, ktorá vyšla 20. novembra, sa môžu priaznivci napätia tešiť na film, ktorý do kín prinesie distribučná spoločnosť Continental film už 24. januára 2019 a následne na mini sériu, ktorú uvedie TV JOJ v priebehu roka 2019. Filmová a televízna Trhlina bola nakrúcaná spoločnosťou DNA Production a jej režisérom je Peter Bebjak, ktorý získal množstvo ocenení doma i v zahraničí za film Čiara.

Tento populárny mysteriózny triler vyšiel 30. novembra aj ako audio kniha. Jozef Karika patrí medzi najúspešnejších spisovateľov na Slovensku, doposiaľ vydal 17 kníh a často býva nazývaný aj majstrom napätia. Hororový príbeh Trhlina z pera úspešného domáceho autora prišiel na pulty knižných obchodov v októbri 2016. Príbeh v knihe sa týka niekoľkých zmiznutých ľudí, dokonca mnohých zmiznutých ľudí v priebehu desaťročí v pohorí Tribeč, ale zároveň je to aj o tom, ako sa šíria rôzne informácie a dezinformácie, ako sa ťažko hľadá niekedy pravda a ako to jedno s druhým splýva.

„Bol som prekvapený a spočiatku aj trocha nedôverčivý, pretože viem aj pri ostatných knihách, že cesta medzi zámerom niečo sfilmovať a naozaj sfilmovať je veľmi dlhá a tŕnistá. Bol som trocha skeptický, ale napokon sa ukázalo, že Peter Bebjak, jeho produkčná spoločnosť a TV Joj sa do toho opreli naplno a s takou energiou, že to prebehlo veľmi rýchlo. Ani nie rok po tom, čo sme začali rozprávať o tom, je nafilmované tak kvalitné dielo a v autentických podmienkach Tribeču a autentických lokalitách,“ povedal pre TASR autor trileru Jozef Karika.

„Televízia Joj nakrútila v koprodukcii so spoločnosťou DNA Production tento rok unikátnu mini sériu na motívy knižného bestselleru Trhlina od Jozefa Kariku. Súčasťou nového vydania knihy sú aj fotografie z nakrúcania, ktoré čitateľom odhalia jeho zákulisie. V pripravovanom filme a tiež v minisérii účinkuje aj samotný autor knihy, ktorého verní čitatelia istotne spoznajú v malej epizódnej úlohe,“ dodal producent filmu Rastislav Šesták.