Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Všestranný muzikant Felix Slováček sa dožíva 70 rokov

Felix Slováček Foto: TASR/Pavel Neubauer

Felix Slováček je známy ako vynikajúci interpret kompozícií rôznych žánrov od klasiky po evergreeny českých a zahraničných skladateľov.

Zlín/Bratislava 22. mája (TASR) - Všestranný muzikant, skladateľ a dirigent Felix Slováček sa vo štvrtok dožíva 70 rokov. Narodil sa v českom Zlíne 23. mája 1943.

K menu Felix prišiel hudobník v škole. Je to jeho prezývka. Začali mu tak hovoriť spolužiaci na základnej škole - vraj kvôli podobe s animovanou postavičkou kocúra Felixa. Pôvodne sa volá Antonín Slováček.

Je známy ako vynikajúci interpret kompozícií rôznych žánrov od klasiky po evergreeny českých a zahraničných skladateľov. Okrem pôsobenia v oblasti populárnej hudby, väčšinou ako hráč na saxofóne, sa uplatnil aj ako interpret klasického klarinetového repertoáru.

Študoval na konzervatóriu v Kroměříži a brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU). Už počas štúdií v Brne hral v orchestri Mirka Foreta a príležitostne aj u Gustáva Broma. V roku 1968 sa presťahoval do Prahy a prijal angažmán v orchestri Karla Vlacha. O rok neskôr sa stal členom hviezdneho obsadenia orchestra Ladislava Štaidla, ktorý sprevádzal speváka Karla Gotta. Do jeho repertoáru partia skladby z oblasti klasickej hudby, jazzu aj popu. V úvode 80. rokov 20. storočia vystupoval už ako sólista aj ako dirigent. Od roku 1983 je šéfdirigentom vlastného Big Bandu Felixa Slováčka. Na svojom konte má dnes viac než 500 nahraných titulov a skoro dva milióny predaných hudobných nosičov. V roku 2008 vyšla dvojkompilácia 46 najúspešnejších skladieb v jeho podaní s názvom Made In Czecho Slováček. V novembri 2011 vydal album s názvom Salto solo.

Slováčka vídať aj na spoločenských akciách. Nechýbal napríklad na svadbe Heleny Vondráčkovej, či na oslavách šesťdesiatin Václava Klausa. Pravidelne vystupoval v programoch Karla Gotta.