Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Múzejníci v Liptovskom Mikuláši revitalizujú expozíciu o Jánošíkovi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Múzejná pedagogička Verešová uviedla, že o Jánošíka sa zaujímajú a vo veľkom navštevujú mučiareň aj súdnu sieň hlavne Poliaci, ktorí si rodáka z Terchovej podľa jej slov takpovediac adoptovali.

Liptovský Mikuláš 5. februára (TASR) - Expozíciu o Jurajovi Jánošíkovi v liptovskomikulášskom mestskom Múzeu Janka Kráľa revitalizujú. V súdnej sieni tento rok pribudne nový informačný panel, ktorý návštevníkom poskytne prehľad o jednotlivých filmových spracovaniach legendy o zbojníckom kapitánovi. TASR o tom informovala hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

"Osobitnú pozornosť venujeme tretej filmovej verzii, ktorá vznikla pred viac ako 60 rokmi pri príležitosti 250. výročia Jánošíkovej smrti v Liptovskom Mikuláši. Tiež pripravujeme opätovnú reinštaláciu rekvizít a kostýmov z tohto veľkofilmu," opísala múzejná pedagogička Katarína Verešová. Doplnila, že o Jánošíka sa zaujímajú a vo veľkom navštevujú mučiareň aj súdnu sieň hlavne Poliaci, ktorí si rodáka z Terchovej podľa jej slov takpovediac adoptovali.

V roku 2023 navštívilo Múzeum Janka Kráľa viac ako 21.000 ľudí, čo je o 11 percent viac ako v predchádzajúcom roku. "Najnavštevovanejšia je hlavná expozícia na námestí, ktorá sa volá Kapitoly z histórie mesta a po nej nasleduje židovská synagóga, kde sa pravidelne koná mnoho podujatí," skonštatovala múzejná pedagogička. Poznamenala, že vyššiu návštevnosť pociťujú na jar a na jeseň, keď sú školské exkurzie a výlety.

Ešte vlani začali v múzeu s bezbariérovými úpravami interiéru, aby sa seniori či imobilní návštevníci dostali do hlavnej expozície bez problémov. Doteraz museli zdolávať schodisko, po novom ich prepraví schodolez.