Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

MK SR žiada o posunutie termínu rekonštrukcie SNG a navýšenie ceny

Na snímke pohľad na priečelie novej prístavby SNG Foto: TASR/Štefan Puškáš

SNG vypracovala aktualizované podklady, keďže pôvodný realizačný projekt pochádzal ešte z roku 2005.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Ministerstvo kultúry (MK) žiada o posunutie realizácie projektu rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie (SNG) a o zvýšenie obstarávacej ceny. Takýto návrh predložilo do pripomienkového konania. Súhlasiť s tým musí vláda SR.

Pôvodne schválená cena 34.006.800 eur s DPH v cenovej úrovni roku 2012 bola na základe realizačného projektu, ktorý obsahuje návrh na doplnenie o nové položky, zvýšená o 5.545.200 eur s DPH. Nová suma teda dosahuje 39.552.000 eur s DPH.

V rozpočte ministerstva na tento rok je alokovaných 8,5 milióna eur. Zostávajúcich 31,052 milióna eur na roky 2014 až 2016 predstavuje ročne 10,351 milióna eur. MK si bude finančné prostriedky na rekonštrukciu uplatňovať pri príprave rozpočtu verejnej správy v rokoch 2014 až 2016 v rámci svojej rozpočtovej kapitoly.

Vláda v marci 2007 schválila návrh nového projektu modernizácie a dostavby areálu SNG a tiež program financovania na roky 2007 až 2013. V roku 2009 sa táto investičná akcia z dôvodu nástupu hospodárskej krízy dočasne pozastavila. Práce spojené s rekonštrukciou sa začali minulý rok, keď MK dalo galérii pokyn k začatiu súvisiacich aktivít. Toto pozastavenie znamenalo posunutie termínového nastavenia vrátane zabezpečenia finančného krytia a prinieslo nové skutočnosti, na základe ktorých bolo nevyhnutné prehodnotiť nastavenie rekonštrukcie.

SNG vypracovala aktualizované podklady, keďže pôvodný realizačný projekt pochádzal ešte z roku 2005. Tie budú slúži aj ako podklad pre vyhlásenie verejného obstarávateľa na dodávateľa stavby. Súčasťou projektu sú niektoré nové položky, ktoré odrážajú časový posun medzi rokmi 2005 a 2013 vo vývoji technológií a prevádzke, zapracovávajú nové štandardy, európske technické normy a predpisy.

Projekt zároveň prináša aktuálnejšie, modernejšie technické a technologické riešenia. Ich realizácia bude mať pozitívny vplyv na úsporu budúcej prevádzky objektu. Podrobnejšie merania a prieskumy, ktoré sa uskutočnili vďaka uzatvoreniu Vodných kasární, zase umožnili do projektu zakomponovať nové statické riešenie.

Práce budú pozostávať z renovácie objektov premostenia, knižnice, amfiteátra a administratívnej budovy, ako aj Vodných kasární. Postaví sa depozitárny dom, obnoví nádvorie, hospodársky dvor, spojovacia ulička, chodníky. Rovnako sa zrekonštruuje vonkajšie osvetlenie a rozvody či trafostanica.