Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Rezort kultúry ešte nedostal štúdiu pre električkovú trať popred SND

Na archívnej snímke nová budova Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na štúdii uskutočniteľnosti pracoval magistrát spolu so Slovenskou technickou univerzitou a tímom medzinárodných odborníkov od roku 2019.

Bratislava 21. marca (TASR) - Ministerstvu kultúry (MK) SR zatiaľ neboli predstavené výsledky štúdie uskutočniteľnosti posudzujúcej vplyv hluku a vibrácií trasy električkovej trate vedenej po Pribinovej ulici, teda popred novú budovu Slovenského národného divadla (SND). Pre TASR to uviedla riaditeľka odboru komunikácie rezortu kultúry Petra Bačinská. Ide o variant trasovania električkovej trate, ktorý hlavné mesto dlhodobo presadzuje.

"Ministerstvo kultúry SR disponuje informáciou, že výsledky štúdie uskutočniteľnosti sú pripravené, ale ešte neboli oficiálne poskytnuté a predstavené samotnému ministerstvu," skonštatovala Bačinská.

Termín, kedy by chcel magistrát ministerstvo s touto štúdiou oficiálne oboznámiť, zatiaľ nie je podľa nej známy. "Takýto termín ešte nebol dohodnutý ani stanovený," poznamenala Bačinská. Je však podľa nej zároveň potrebné uvedomiť si, že v tejto veci prebieha štandardné stavebné konanie, ktoré je mimo kompetencie ministerstva a ktoré môže, bez ohľadu na postoj rezortu kultúry, trvať ešte niekoľko rokov.

Na štúdii uskutočniteľnosti pracoval magistrát spolu so Slovenskou technickou univerzitou a tímom medzinárodných odborníkov od roku 2019. Posúdiť má vplyv trate z hľadiska hluku a vibrácií či statiku trasovania. Výsledky chce najprv predložiť ministerstvu kultúry a zástupcom divadla. "Ministerstvo kultúry plánujeme v danej veci osloviť v najbližších dňoch," uviedol pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Bývalé vedenie ministerstva s trasovaním električky popred nové SND nesúhlasilo, argumentovalo vážnymi rizikami. Upozornilo na ne s odvolaním sa na výsledky odbornej vibroakustickej štúdie, ktorú si rezort v tejto súvislosti nechal vypracovať. Uprednostnili vedenie trate poza divadlo. Obavy vyjadrilo aj vtedajšie vedenie SND, ale aj časť verejnosti. Po preštudovaní výsledkov štúdie by sa malo ministerstvo rozhodnúť, či prehodnotí alebo potvrdí svoje predchádzajúce stanovisko v danej veci.

To, že budúca električková trať v zóne Chalupkova povedie aj popred novú budovu SND po Pribinovej ulici, oznámil primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom októbra 2019. Argumentoval tým, že sa po analýze javí tento variant ako najlepší. Padol aj návrh alternatívnej trasy, ktorá divadlo obchádza okolo neho. Tieto návrhy zapracovali aj do zmien a doplnkov územného plánu. Mesto má pri realizácii trate spolupracovať so súkromným investorom.