Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Miro Žbirka dostal ocenenie Hercova misia aj zlatú mincu

Slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka s tabuľkou Umelcova misia. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tabuľku so svojím menom slávnostne pripevnil na Most slávy vedľa mien Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Jeremy Irons či Omar Sharif.


Bratislava 26. júna (TASR) - Miro Žbirka dostal v týchto dňoch ako prvý slovenský spevák dve prestížne ocenia. V sobotu 24. júna na Filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach dostal Artist's Mission Award. Tabuľku so svojím menom slávnostne pripevnil na Most slávy vedľa mien Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Jeremy Irons či Omar Sharif. Cenu získal za účinkovanie vo filme Neberte nám princeznú, v ktorom stvárnil jednu z hlavných úloh.

„Teší ma, že dostávam ocenenia ako spevák. Teraz som dostal cenu ako herec. Na to si budem musieť ešte zvyknúť,“ povedal pre médiá Žbirka a dodal: „Veľmi si to vážim. Vo filme so mnou hral aj môj sveter, ktorý je asi v každom zábere. Ten si všetci pamätajú doteraz. Sú to príjemné spomienky a dobrý pocit.“

Nedávno jeho podobizeň zaradila Česká mincovňa do série Slavíci ve zlatě. Ako prvý slovenský spevák a zlatý slávik sa dostal do spoločnosti, v ktorej sú už na zlatých a strieborných medailách Karel Gott, Lucie Bílá, Waldemar Matuška, Hana Zagorová a Marta Kubišová.

Počas tohto leta Miro Žirka určite nestihne veľa oddychovať. Čaká ho práca na novom albume a intenzívna príprava decembrového turné, ktorého ďalším exkluzívnym hosťom bude Lenka Filipová. Spolu s Jaroslavom Svěceným obohatia program Vianočného Symphonic Tour 2017. Sprevádzať ich bude Zlínska filharmónie a miestne detské zbory. Divákov čaká silné hudobné a emotívne vystúpenie plné známych melódií.

Lenka Filipová prerušila vystupovanie na verejnosti. Na svojom facebookovom profile nedávno uviedla: „Cítim, že Vám dlhujem vysvetlenie, a preto by som Vám chcela povedať, že išlo o vážne zlyhanie imunity. Následné liečenie mám už za sebou, teraz sa regenerujem a začínam sa pripravovať na ďalšiu sezónu.“

Jej vystúpenie v rámci Vianočného Symphonic Tour 2017 bude jedným z prvých v tomto roku. „Dostala som túto ponuku a naozaj s radosťou som ju prijala. Meky je vtipný, fajn kamarát, mám ho veľmi rada a už teraz sa na to teším. Poznáme sa veľa rokov. Na javisku sme sa skôr míňali, ale nikdy sme nespievali v programe toho druhého. Bude to pre nás premiéra. Okrem toho ma láka zahrať si opäť so Zlínskou filharmóniou, ktorá je naozaj báječná. V minulom roku som s ňou už vystupovala aj s mojou dcérou Lenny,“ uviedla speváčka.

Lenka mala vždy blízko k vážnej hudbe vďaka svojej brilantnej klasickej hre na gitaru. Pamätám si ako v časoch, keď to ešte nebolo obvyklé, hrala na akustike kompozície starých majstrov a kombinovala to s populárnou hudbou. To bolo ojedinelé. Preto som rád, že prijala moju ponuku na hosťovanie v rámci Vianočného Symphonic Tour. Síce sme už sme spolu raz boli na jednom pódiu na rockovom koncerte v Londýne, ale teraz to bude iné. Lenka bude súčasťou programu a ja sa na to veľmi teším,“ objasnil Miro.

Na koncertoch turné bude Mira Žbirku okrem jeho kapely sprevádzať aj symfonický orchester pod vedením jeho stáleho dirigenta Adriána Kokoša, s ktorým úspešne absolvovali aj všetky predchádzajúce symfonické koncerty. Spoločne zahrajú Žbirkove veľké hity v symfonickom spracovaní.

Turné sa začne 9. decembra v Brne, pokračuje 11. decembra v Plzni, 13. decembra v Bratislave a 15. decembra v Pardubiciach. Ukončí ho špeciálnym koncertom v Prahe na prestížnom Medzinárodnom hudobnom festivale České doteky hudby 19. decembra v Kongresovom centre Paláca kultúry.

TASR informoval PR manažér Rado Mešša.