Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Minister Maďarič vymenuje M. Chudovského za generálneho riaditeľa SND

Kandidát na šéfa SND Marián Chudovský Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodol sa tak po oboznámení sa s odporúčaním výberovej komisie, jeho koncepciou riadenia a po osobnom rozhovore s ním.

Bratislava 15. júna (TASR) - Minister kultúry Marek Maďarič vymenuje Mariána Chudovského za generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii. Funkcie by sa mal ujať 1. júla. Jeho oficiálne vymenovanie plánuje minister na koniec budúceho týždňa.

Maďarič sa takto rozhodol po oboznámení sa s odporúčaním výberovej komisie, jeho koncepciou riadenia a po osobnom rozhovore s ním. "Som rád, že na rozdiel od minulosti nikto nespochybnil samotnú výberovú komisiu," konštatoval Maďarič s tým, že sa vie stotožniť s princípmi jeho koncepcie, ako aj s tým, že majú byť v krátkom čase prijaté konkrétne opatrenia. Rovnako si vie predstaviť, že jednotlivé súbory SND budú mať väčšiu mieru autonómnosti. "Myslím si, že je správny princíp položenia väčšieho dôrazu na dramaturgiu všetkých troch umeleckých zložiek," dodal. Súhlasí i so zjednodušením súčasnej organizačnej štruktúry divadla, zoštíhlením niektorých zložiek a so zreálnením stavu zamestnancov. "Vo všeobecnosti očakávam, že SND získa vnútornú stabilitu, v strednodobom horizonte začnú z umeleckého hľadiska pribúdať nadpriemerné predstavenia a že bude riadené racionálne a ekonomicky efektívne," adresoval budúcemu šéfovi SND.

Označil ho za vhodného kandidáta, ktorý v sebe spája manažérske aj umelecké skúsenosti. "Pre realizáciu svojho projektu má pán Chudovský v tejto chvíli plnú podporu ministerstva kultúry," podčiarkol Maďarič.

Nový generálny riaditeľ poznamenal, že napriek svojmu odchodu z SND pred šiestimi rokmi si naďalej uchoval kontakt s prvou scénou. V jeho tíme budú niektorí noví pracovníci. "Bude to úzky tím. Nechcem, aby tam s mojou osobou prišiel nejaký strach o existenciu," deklaroval s tým, že jeho zloženie ešte nie je definitívne. Namiesto čistiek sa bude snažiť o hľadanie porozumenia a dialógu.

V prvom rade sa chce detailne oboznámiť s výsledkami minuloročnej kontroly ministerstva kultúry a následne z nej vyvodiť dôsledky. "Aby nebol na divadle tieň podozrenia," konštatoval. Okrem toho chce budovať jeho pozitívnu značku. Chystá sa tiež inovovať niektoré funkcie v profesionálnom vedení, prebudovať štruktúru pracovníkov a vytvoriť nové podmienky pre ich prácu.

Chudovský súperil v druhom kole výberového konania spolu s dirigentom a hudobným skladateľom Antonom Popovičom. Získal sedem z 11 hlasov výberovej komisie.

Post riaditeľa prvej divadelnej scény je neobsadený od 20. septembra minulého roka, keď vtedajší šéf SND Ondrej Šoth požiadal o uvoľnenie z funkcie. Exminister kultúry Daniel Krajcer poveril dočasným vedením divadla štatutárneho zástupcu generálneho riaditeľa Milana Vajdičku. Prvý konkurz sa uskutočnil 8. marca, v ktorom neuspel ani jeden zo siedmich kandidátov.