Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Michal Vajdička získal Cenu Alfréda Radoka

Na snímke režisér Michal Vajdička. Foto: TASR

O tohtoročnom víťazovi rozhodlo 78 divadelných kritikov.

Bratislava 4. marca (TASR) - Prestížne divadelné Ceny Alfréda Radoka odovzdali v nedeľu večer (3. 3.) v Prahe. O laureátoch ocenenia, ktoré udeľujú od roku 1992, opäť rozhodli divadelní kritici. Tentoraz sa do ankety usporiadanej časopisom Svět a divadlo zapojilo 78 kritikov.

Najlepšou inscenáciou roka 2012 sa stala inscenácia Irwine Welsh, Daniel Majling - Ucpanej systém pražského Dejvického divadla. Podpísal sa pod ňu slovenský tvorivý tím - úprava a (spolu)dramaturgia Daniel Majling, výprava Pavol Andraško, hudba Marián Čekovský - pod vedením režiséra Michala Vajdičku. Ivan Trojan získal za stvárnenie Boha v tejto inscenácii Cenu Alfréda Radoka v kategórii mužský herecký výkon.

Bratislavskí diváci si budú môcť pozrieť Dejvické divadlo, ktoré sa v nedeľu večer stalo aj českým "divadlom roka", a najlepšiu českú inscenáciu v réžii Michala Vajdičku 26. marca v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Ďalšie dve inscenácie oceneného slovenského režiséra nájdu v repertoári Slovenského národného divadla (Martin McDonagh - Stratiť ruku v Spokane, najbližší termín 7. marca) a v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava (Rainer Lewandowski - Hamlet dnes nebude, najbližší termín 15. marca).

"Čierna komédia Hamlet dnes nebude je hereckým koncertom Jána Mistríka a je zatiaľ ostatnou inscenáciou Michala Vajdičku. Premiéra druhej inscenácie Michala Vajdičku v Dejvickom divadle Čechovova Čajka sa uskutoční 21. marca," TASR informovala Ľubica Orechovská zo spoločnosti PubRes.