Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Michael York bojuje so zriedkavým ochorením krvi - amyloidózou

Michael York Foto: TASR/AP

Michael York vlani v lete absolvoval transplantáciu kmeňových buniek a chemoterapiu. Boj s ochorením však nevzdáva.

New York 29. apríla (TASR) - Zriedkavé ochorenie krvi amyloidóza sužuje britského herca Michaela Yorka (71), ktorý o tom po prvý raz verejne hovoril pre ostrovný ženský magazín The Lady.

Podľa kedysi charizmatického umelca, známeho z filmov ako Kabaret, Traja mušketieri či Zeffirelliho verzie Romea a Júlie, sa jeho problémy začali pred dvoma rokmi, keď sa najskôr pod jeho očami objavili tmavé kruhy. Keď sa ťažkosti stupňovali, herec vyhľadal lekársku pomoc a najskôr mu diagnostikovali rakovinové ochorenie kostí. Neskôr však experti dospeli k záveru, že ide o zriedkavé ochorenie krvi - amyloidózu.

Príčiny tejto choroby nie sú známe. Ochorenie je však dôsledkom neschopnosti enzýmov štiepacich proteíny rozložiť niektoré druhy bielkovín, z ktorých sa tak vytvárajú vláknité nerozpustné zložky - amyloidy, hromadiace sa v tkanive. To môže narušiť jeho riadnu funkčnosť a viesť hoci k úmrtiu pacienta.

Michael York vlani v lete absolvoval transplantáciu kmeňových buniek a chemoterapiu, po ktorej mu vypadali vlasy. Prišiel aj o pre herca tak dôležitý hlas, čo sa však v ostatnom čase mierne zlepšilo.

Hercov výzor je poznamenaný ochorením, má opuchnutú tvár, čo je, ako povedal, dôsledok ochorenia, ale aj liekov. Ložiská má po celom tele, ale verí v uzdravenie. Boj s ochorením nevzdáva.