Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Michael Palin z Monty Pythonovho lietajúceho cirkusu jubiluje

V roku 1943 sa narodil britský herec a komik MICHAEL PALIN (na snímke prvý zvľava), člen legendárnej komickej skupiny Monty Python. Foto: TASR/AP

Po rozpade skupiny sa Michael Palin vrhol na cestovanie. Je autorom reportáží z ciest po celom svete.

Sheffield/Bratislava 4. mája (TASR) - Britský herec a komik Michael Palin bol členom známej skupiny Monty Python's Flying Circus. Narodil sa v britskom Sheffielde 5. mája 1943 a v nedeľu sa dožíva 70 rokov.

Študoval na Oxforde, tam sa venoval histórii, hral v komediálnych výstupoch a začal spolupracovať so spisovateľom a performerom Terry Jonesom. Po Oxforde obaja začali písať pre BBC rôzne komediálne pásma. V roku 1967 pribrali do partie Erica Idleho a napísali úspešný detský komediálny seriál. V roku 1969 sa zrodil Monty Python's Flying Circus (Lietajúci cirkus Montyho Pythona) – zábavná skupina, ktorá potvrdila komediálne nadanie všetkých jej členov. Tvorili ju Michael Palin, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle a Terry Jones.

Pri príprave jednotlivých epizód vyvádzali svojimi kúskami ostatných tvorcov z rovnováhy. Pythoni vytvorili 45 epizód svojho cirkusu plných skečov, slovných hračiek a nonsensov a neskôr päť filmov vrátane Monty Python and The Holy Grail (Monty Python a svätý grál, 1975), Life of Brian (Život Briana, 1979) a Monty Python's The Meaning of Life (Monty Python a zmysel života, 1983). Replika "A teraz niečo úplne iné" z ich lietajúceho cirkusu sa stala kultovou. V roku 1987 skupina dostala ocenenie BAFTA (cena za filmovú a televíznu tvorbu) Michael Balcon Award za výrazný príspevok k filmu.

Palin sa zaskvel aj v snímke s originálnymi vtipnými scénkami Jabberwocky (Žvahlav, 1977). Za úlohu vo filme A Fish Called Wanda (Ryba menom Wanda, 1988) dostal cenu BAFTA za najlepšiu vedľajšiu úlohu. Stvárnil zajakavého lupiča Kena. V roku 1994 produkovali jeho prvú divadelnú hru The Weekend (Víkend) a o rok neskôr mu vyšiel bestseller Hemingway's Chair (Hemingwayovo kreslo). V roku 2005 sa Palin v hlasovaní o najlepších komediantov z komediantov dostal na 30. priečku rebríčka.

Po rozpade skupiny sa Michael Palin vrhol na cestovanie. Je autorom reportáží z ciest po celom svete. Podnikal výpravy do zaujímavých kútov sveta, jedna cesta bola napríklad inšpirovaná 80 dňami okolo sveta Phileasa Fogga od Julesa Verna, od nej nebolo ďaleko k ceste od pólu k pólu. Záujem o umenie ho priviedol k ďalšej tvorbe, boli to dokumenty o maliaroch a dokument o extravagantných sestrách Coneových, amerických zberateľkách umenia The Ladies who Loved Matisse (Dámy, ktoré milovali Matissa, 2003).

Herec, spisovateľ a cestovateľ žije v Londýne s manželkou Helenou a dvoma mačkami.

Monty Python's, bizarní komedianti, ktorí spôsobili revolúciu v britskej televízii svojím anarchistickým humorom, sa v auguste 1998 opäť spojili, aby oslávili 30. výročie svojho vzniku. V októbri 1999 uviedli v televízii svoj program trvajúci dve hodiny a dve minúty plný spomienok, odkazov, skečov a gagov.

V roku 2012 Michael Palin podporil na internete iniciatívu filmára Fera Feniča, aby pražské medzinárodné letisko nieslo meno zosnulého československého a českého exprezidenta Václava Havla.