Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

MFF Berlinale otvoril čínsky film The Grandmaster

Zľava kameramn Phillipe Le Sourd, herec Tony Leung, režisér Kar-wai Wong a herečka Čang C'-i pózujú na tlačovej konferencii k filmu The Grandmaster Foto: TASR/AP

Návštevníci 63. ročníka filmového festivalu Berlinale uvidia do 16. februára celkovo 404 filmov.

Berlín 7. februára (TASR) - Projekciou čínskeho životopisného filmu The Grandmaster o majstrovi bojových umení Wing Chun Yip Manovi sa dnes v Berlíne začal medzinárodný filmový festival Berlinale. Film je uvádzaný mimo súťaž, pretože jeho hongkonský režisér Kar-wai Wong predsedá sedemčlennej festivalovej porote.

Film má v Berlíne medzinárodnú premiéru a je skrátenou verziou snímky, uvedenej vlani v Číne.

Návštevníci 63. ročníka Berlinale uvidia do 16. februára celkovo 404 filmov. O hlavnú cenu, Zlatého medveďa, súťaží 19 filmov, z toho 17 bude mať v Berlíne svetovú premiéru. Slovenský ani český film medzi nimi nie je zastúpený.



V hlavnej súťaži sú dva americké filmy renomovaných režisérov - triler Stevena Soderbergha Side Effects (Vedľajšie účinky) z prostredia farmaceutického priemyslu s Judom Lawom a Catherine Zeta-Jonesovou a dielo Gusa Van Santa s názvom Promised Land o predajcovi zemného plynu, ktorého hrá Matt Damon. Soderbergh oznámil, že Side Effects bude jeho posledným veľkoformátovým hraným filmom, aspoň v dohľadnej budúcnosti.



Do hlavnej súťaže prvýkrát vybrali film z Kazachstanu. Je ním hraná prvotina začínajúceho režiséra Emira Baigazina Uroki Garmonii (Hodiny harmónie).

Rumunský film Child' Pose režiséra Calina Petera Netzera zobrazuje korupciu v krajine cez príbeh bohatej matky, pokúšajúcej sa kúpiť svojmu odsúdenému synovi slobodu. Poľská snímka In the Name of... režisérky Malgosky Szumowskej otvára citlivú tému homosexuality v rímskokatolíckej cirkvi.

Rakúsky režisér Ulrich Seidl predstaví filmom Paradise: Hope záverečnú časť svojej trilógie o troch ženách v jednej rodine.

Jedným z očakávaných vrcholov festivalu má byť svetová premiéra filmu Parde iránskeho režiséra Džafara Panahího. Režisér, ktorého vo vlasti odsúdili za protivládnu propagandu na domáce väzenie, dokázal napriek zákazu filmovania nakrútiť od roku 2010 dva filmy.

Za celoživotné dielo prevezme na festivale ocenenie 87-ročný francúzsky filmár Claude Lanzmann, ktorého 9,5-hodinový dokumentárny film Šoa o hrôzach holokaustu videli návštevníci Berlinale v roku 1986.