Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Laureáti japonskej ceny Praemium Imperiale sú aj C. Deneuve a R. Muti

Na archívnej snímke Catherine Deneuve Foto: TASR/AP

Za akési japonské Nobelove ceny umenia považované ocenenia sú dotované sumou po 15 miliónov jenov a v tomto roku si ich laureáti prevezmú z rúk japonského princa Hitačiho 23. októbra v Tokiu.

Berlín/Londýn 11. júla (TASR) - Francúzska herečka Catherine Deneuve (74), jej krajan - architekt Christian de Portzamparc (74), maliar Pierre Alechinsky (90) z Belgicka, ale aj taliansky dirigent Riccardo Muti (76) a japonská sochárka Fudžiko Nakajová (85) sú tohtoročnými laureátmi prestížnych cien Praemium Imperiale. Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu paralelne zverejnili v Tokiu, Berlíne a Londýne, ale aj v New Yorku, Paríži a Ríme.

Za akési japonské Nobelove ceny umenia považované ocenenia sú dotované sumou po 15 miliónov jenov a v tomto roku si ich laureáti prevezmú z rúk japonského princa Hitačiho 23. októbra v Tokiu.

Z tradičnej ceny Japonského umeleckého združenia pre mladých umelcov spojenej s dotáciou päť miliónov jenov sa poteší tentoraz britská nadácia Shakespeare Schools Foundation, ktorá je od roku 2000 organizátorom najväčšieho mládežníckeho divadelného festivalu planéty na Britských ostrovoch.

Ocenenie Praemium Imperiale, ktorého vznik iniciovala v roku 1989 cisárska rodina pri príležitosti 100. výročia vzniku Japonského umeleckého združenia, získali v minulosti také osobnosti kultúrnej scény ako napríklad režiséri Ingmar Bergman (Švédsko), Jean-Luc Godard (Francúzsko) či Akira Kurosawa (Japonsko), dramatik Arthur Miller (USA), nemecký operný sólista Dietrich Fischer-Dieskau, violončelista a dirigent ruského pôvodu Mstislav Rostropovič, ako aj americký skladateľ a dirigent Leonard Bernstein.

Neskôr sa k nim v kategórii divadlo/film pripojili napríklad britský režisér Ken Loach, jeho iránsky kolega Abbás Kiarostamí, primabalerína ruského pôvodu Maja Plisecká či britský dramatik, rodák zo Zlína Tom Stoppard alebo talianska herečka Sophia Lorenová. Svetoznáme osobnosti ocenili v ostatných rokoch v kategórii hudba, kde medzi laureátov pribudli taliansky dirigent Claudio Abbado, poľský skladateľ Krzysztof Penderecki, argentínska pianistka Martha Argerichová, americký skladateľ Steve Reich, dirigent a pianista Daniel Barenboim - rodák z Argentíny -, iný slávny dirigent Zubin Mehta alebo rakúsky pianista Alfred Brendel - ďalší rodák z bývalého Československa - či jeho taliansky kolega Maurizio Pollini.

Vlani sa nositeľmi ocenenia stali senegalský spevák a skladateľ Youssou N’Dour, významná osobnosť baletnej scény, tanečník a choreograf Michail Baryšnikov, španielsky architekt Rafael Moneo, iránska vizuálna umelkyňa Širin Nešatová a sochár El Anatsui z Ghany.