Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Matej Mináč si v Zlíne prevzal Grand Prix za film Nickyho rodina

Foto: TASR/Michal Svítok

Ide o ďalšie dielo, ktoré režisér venoval Britovi Nicholasovi Wintonovi a záchrane 699 židovských detí z bývalého Československa, o ktorú sa v roku 1939 zaslúžil.

Praha/Zlín 31. mája (TASR) - Slovenský filmár Matej Mináč si dnes na filmovom festivale v Zlíne prevzal Grand Prix za objavnú a ľudsky hlbokú tému snímky Nickyho rodina. Ide o ďalšie dielo, ktoré režisér venoval Britovi Nicholasovi Wintonovi a záchrane 699 židovských detí z bývalého Československa, o ktorú sa v roku 1939 zaslúžil.

Matej Mináč sa tejto téme venoval už v celovečernom filme Všetci moji blízki, neskôr v dokumente Sila ľudskosti - Nicholas Winton.

Ako uviedol producent Patrik Pašš, film Nickyho rodina získal už 22 ocenení na rôznych festivalových prehliadkach.

Samotný režisér sa vyznal, že zlínske ocenenie, ktoré si osobitne váži vzhľadom na fakt, že ide o festival určený najmenším divákom, berie ako prejav uznania Nicholasovi Wintonovi. "Našou úlohou bolo iba povedať, ako to bolo," cituje iDnes.cz jeho slová.

"Mladí ľudia pod vplyvom nášho film robia dobré skutky. Stále sa hovorí, ako naša mládež nie je dobrá, ale možno je tou najlepšou. Problém našej generácie je, že im odovzdávame zdevastované dedičstvo, mladí ľudia sa stretávajú s nečestnosťou, či už v politike alebo kdekoľvek inde," vyhlásil Matej Mináč. "Mladý človek však hľadá čosi, podľa čoho by mohol žiť. A sir Nicholas Winton má síce 103 rokov, ale mladým sa zdá, že je jedným z nich a chcú sa mu vyrovnať, z toho sme nadšení," dodal Mináč.

Film Nickyho rodina uvedú čoskoro v americkej i austrálskej distribučnej sieti, pripravuje sa i jeho uvedenie vo Francúzsku, Izraeli a Nemecku.

Už 52. ročník filmového festivalu pre deti a mládež v Zlíne otvorila v nedeľu 27. mája projekcia kanadského filmu Frissdon. Program podujatia obsahoval bohatú ponuku 248 filmov zo 49 krajín, ako aj desiatok sprievodných akcií. Jeho súčasťou boli v tomto roku aj Dni írskeho filmu.