Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela džezová pianistka Marian McPartlandová

Marian McPartlandová Foto: TASR/AP Photo

Renomovaná britská džezová pianistka Marian McPartlandová zomrela v utorok doma v New Yorku vo veku 95 rokov

New York 21. augusta (TASR) - Renomovaná britská džezová pianistka Marian McPartlandová, ktorá mala za sebou viac ako 60-ročnú umeleckú dráhu, zomrela v utorok doma v New Yorku vo veku 95 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Rodáčka z anglického Sloughu, ktorá uzrela svetlo sveta ako Margaret Marian Turnerová, hrávala na klavíri od troch rokov klasiku. V 17 rokoch sa dostala na prestížnu Guildhall School of Music, ktorú však predčasne opustila.

Do New Yorku presídlila až v roku 1953. Postupne sa tam etablovala nielen ako pianistka, ale i skladateľka, autorka esejí a napokon moderátorka úspešnej rozhlasovej relácie Marian McPartlands Piano Jazz, ktorá sa vysielala v zámorí od roku 1978 až do konca roka 2011. V programe ocenenom Peabody Award privítala stovky osobností džezu.

McPartlandová zanechala diskografiu, ktorej súčasťou je viac ako päť desiatok albumov pre spoločnosť Concord Jazz.

Dostala viacero ocenení a uznaní, vrátane ceny za celoživotné dielo Down Beatu (1994), prestížnej ceny Grammy Trustees Award (2004), titulu Žijúca legenda džezu (2007), ktorý udeľuje Kennedyho centrum v New Yorku, a Rad Britského impéria (2010).