Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zomrel špičkový jazzový gitarista Gyula Babos

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Rodák z Budapešti hrával na gitare od 15 rokov, v roku 1966 získal prvú cenu na jazzovej súťaži Maďarského rozhlasu, neskôr si zahral vo viacerých formáciách.

Budapešť 13. apríla (TASR) - Špičkový maďarský jazzman, gitarista Gyula Babos, už nie je medzi živými. Umelec, ktorého dlhší čas sužovali zdravotné problémy, zomrel vo štvrtok vo veku 68 rokov. Informáciu priniesla v piatok tlačová agentúra MTI.

Rodák z Budapešti hrával na gitare od 15 rokov, v roku 1966 získal prvú cenu na jazzovej súťaži Maďarského rozhlasu, neskôr si zahral vo viacerých formáciách, naposledy vo vlastnom triu, ktoré zriadil v roku 1989.

Gyula Babos, ktorý opakovane vystúpil aj na Slovensku, zanechal bohatú diskografiu, účinkoval, ale aj nahrával v priebehu desiatky rokov trvajúcej umeleckej dráhy s množstvom svetoznámych interpretov. Zahral si napríklad aj s Victorom Baileym, Frankom Zappom, Jamesom Moodym, Tonym Scottomm, Herbiem Mannom alebo Trilokom Gurtuom.

Zosnulý hudobník, ktorého ocenili viacerými prestížnymi trofejami vrátane Lisztovej ceny, ako aj vysokým štátnym vyznamenaním - Radom Maďarskej republiky za zásluhy, bol manželom obľúbenej speváčky populárnej hudby Klári Katonovej.