Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Lucie Bílá kraľuje v ankete Český slavík Mattoni

Lucie Bílá Foto: TASR/Štefan Puškáš

Je pätnástym zlatým slávikom jej úspešnej speváckej dráhy a šiestym nepretržite od roku 2007.

Bratislava/Praha 25. novembra (TASR) – Lucie Bílá je kráľovnou českej hudobnej scény, včera večer (24.11.) si na javisku pražskej Štátnej opery opäť prevzala najvyššie ocenenie v ankete Český slavík Mattoni 2012. Je pätnástym zlatým slávikom jej úspešnej speváckej dráhy a šiestym nepretržite od roku 2007. Získala celkom 44.976 bodov, a to jej vynieslo aj titul Absolútny slávik, ktorý získala už dvanásťkrát. V poďakovaní pozdravila aj so zdravotnými problémami zápasiacu herečku Jiřinu Jiráskovú.

Strieborného slávika za 29.578 bodov si odniesla Lucie Vondráčková, ktorá ako sama povedala - vďaka výluke v NHL - si mohla prísť prevziať cenu aj s manželom, známym hokejistom Tomášom Plekancom. Strieborný slávik jej patrí už piatykrát po sebe. Bronzového slávika za 11.441 bodov si prevzala Ewa Farna, aj v jej prípade je to piaty bronzový slávik po sebe.

Nepopulárne štvrté miesto získala Aneta Langerová, piata je Anna K., šiesta Monika Absolonová. Prvá šestka bola v rovnaká aj v minulom ročníku. Na siedme miesto poskočila z 28. priečky Gabriela Gunčíková, ôsma je Markéta Konvičková, deviata Marta Jandová, ktorá si polepšila o päť miest, prvú desiatku uzatvára dlhoročná stálica hudobnej scény Hana Zagorová.

Lucie Bílá má v zbierke 17 slávikov, 15 zlatých a dvoch strieborných za roky 2005 a 2006. "Mala som vždy rovnaký pocit, že sa mi to asi musí zdať, že sa ma to stále týka, že ľudia ešte stále vyhľadávajú mňa a že mi posielajú hlasy. Rozmýšľala som nad tým, myslím, že sa ľuďom páči tá zmes mojich nedokonalostí. Ja nie som nič výnimočné, som úplne obyčajný človek a zistila som, že to sa ľuďom práve páči najviac. Na mojom facebooku je asi 120 tisíc ľudí a nereagujú nato, či niečo vydám, či niečo zaspievam. Oni reagujú nato, že som našla veľkú hubu v lese, že som vo vani šliapala kapustu, či zavárala uhorky. A tu som zistila, že to je najviac, pretože už nereagujú iba na spev, potrebujú láskavosť. Aj v tom má obrovské šťastie Karel Gott, ktorý má konkurenciu v chlapcovi, ktorý je rovnako láskavý, a nositeľ toho pekného, pretože Tomáš Klus prijal prvú cenu, ale s veľkou poklonou Karlovi Gottovi. Táto soška sa raz u nás zmení, nebude mať granáty, nebude tam sklíčko, ale bude to busta Karla Gotta. A som o tom presvedčená. U nás v Čechách je to skutočne tak, slávik medzi kapelami je Gott, medzi speváčkami Gott, medzi spevákmi Gott, to je jeho anketa," uviedla pre TASR Lucie Bílá.

Lucie Bílá
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V týchto dňoch vníma zlatá slávica čas trochu inak, ako ho vnímala stále. "Keď sa narodí dieťa, má hodiny, hovoríme mu, že má týždeň, 14 dní, 18 mesiacov, a potom je mu 18 rokov, 50, 60 rokov. Keď sa človek lúči a ten život končí, tak sa to znova počíta na mesiace, týždne, na hodiny. Ja som s niekým, kto chce veľmi odísť, som s ním každý deň, a zistila som, že ten čas máme na všetko podstatné, keď chceme. Denne hrám, ale každý deň chodím k našej veľkej legende, herečke Jiřine Jiráskovej. Každý deň som u nej, kľačím pri nej, hladkám ju, bozkávam jej ruky, sprostredkovávam telefonáty, volal jej pán prezident, kardinál Duka. Včera som jej urobila Vianoce, mali sme zemiakový šalát, rezeň, stromček, darčeky, všetko. Ona sa ponáhľa, a ja som si povedala, že už sa nebudem vyhovárať nato, že nemám čas, pretože na to najpodstatnejšie si čas človek skutočne nájsť musí. Nebolo dôležité, že som dostala dve ceny, dôležité je, že som mala dve minúty nato povedať pred celým národom – Jiřinko Jirásková, patríš medzi najväčšie legendy našej krajiny, všetci ťa milujeme a sme šťastní, že ťa máme," dodala pre TASR Bílá k emotívnemu prejavu na pódiu pri preberaní ocenenia.

"Aj dnes pred galavečerom som bola u nej, aby mi urobila krížik na čelo, schválila šaty, aby som si s ňou dala cigaretu, a pritom nefajčím, ale s ňou sa musí," doplnila na záver speváčka.